bekeken: 4274 x
Waardeer dit artikel:
2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5
(4,50)
(Inloggen is vereist)

Identificeren juiste onderdeel steeds lastiger

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 13 oktober 2017, 12:12

Leestijd: 1 minuut

Is het onafhankelijke kanaal nog in staat om voor een reparatie of onderhoudsbeurt het juiste benodigde onderdeel te identificeren? En hoe zal dat in de nabije toekomst zijn? Onderzoeksbureau ICDP inventariseerde onlangs de (on)mogelijkheden.

Wat ICDP daarbij onderzocht was de vraag of een merkenbrede, algemene standaard voor het beschikbaar stellen van VIN-data noodzakelijk is. Kort door de bocht: het bureau verwacht dat het op termijn steeds lastiger zal zijn voor autobedrijven en hun leveranciers om die identificatieslag te maken. Het onderzoek werd deels gefinancierd door ACEA, de brancheorganisatie van de gezamenlijke Europese autofabrikanten.

Lezen wat ICDP adviseert? Het volledige rapport is exclusief toegankelijk voor lezers met een Aftersales Plus account.Log in met uw gegevens of vraag een gratis account aan door op de registreer-knop te klikken.


Tags: , , , , ,

REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Jasper Verweij: 16 oktober 2017 om 09:01 - domeinexpert

Terecht dat dit onderwerp eindelijk aandacht krijgt door middel van het rapport van ICDP. In onze dagelijkse praktijk bij DAT Nederland merken we dat veel reparateurs of herstellers nog weinig de specificaties van een voertuig leidend laten zijn voor de mogelijke reparaties die zij kunnen aanbieden. En dat kan nog wel eens een sluimerende marge killer zijn.

De prijslijsten van fabrikanten worden jaar na jaar steeds omvangrijker. Hierdoor wordt het steeds lastiger een auto op het oog in te schatten qua specificaties. Zo is in 10 jaar tijd de prijslijst van een Mercedes C-klasse van 24 pagina’s naar 80 pagina’s gegroeid. Deze configuratiedriften zijn echter niet enkel voorbehouden aan premium Duitse merken. Ook andere merken geven steeds meer mogelijkheden om een unieke auto te configureren.

De enige mogelijkheid om te achterhalen welke specificaties een voertuig heeft, is terug te gaan naar de bron: de fabrikant. Steeds meer fabrikanten stellen deze gegevens ter beschikking aan geautoriseerde partijen. Dit is echter maar een gedeelte van de puzzel. De specificaties geven namelijk geen inzicht welke onderdelen exact zijn gemonteerd. Hier zijn dus additionele datakoppelingen nodig die arbeidsintensief zijn om te maken.

De impact van de talloze mogelijke configuraties van een voertuig is echter niet alleen voor de reparateur een last. Vele eigenaren van voertuigen of partijen die goedkeuring voor reparaties/herstellingen moeten geven zoals leasemaatschappijen of verzekeraars hebben zelf totaal geen feeling welke bijzondere (kostbare) opties zij hebben op hun voertuig. Ook hier zal distributie van data op de juiste plek op het juiste moment een goede stap zijn.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties