fbpx
bekeken: 1850 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,70)

ING: 2017 stilte voor de storm

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 8 december 2016, 11:43

Leestijd: < 1 minuut

Het jaar 2017 wordt gunstig, maar op de (middel)lange termijn krijgt de autobranche te maken met grote uitdagingen. EV’s gaan tussen 2018 en 2020 een steeds grotere rol spelen in de Nederlandse markt, terwijl de opkomst van connected cars en zelfrijdende auto’s het verdienmodel onder druk kan zetten.

Dat stelt ING Economisch Bureau in zijn jongste sectorprognose. De bank spreekt van ‘stilte voor de storm’. Die stilte duidt op het komende jaar, waarin de branche na een zwak 2016 te maken krijgt met groei.

Het sterker dan verwachte uitstel van de registraties in de zakelijke markt resulteert in een scherpe daling naar 375 duizend dit jaar, maar geeft indirect 2017 een boost. De markt groeit komend jaar naar 420 duizend registraties, Belangrijk in 2017 is dat nog maar twee bijtellingscategorieën resteren: 4% voor emissievrij, 22% voor alle andere auto’s. Ten opzichte van de voorbije jaren, toen sprake was van meerdere, wisselende categorieën, resulteert dit ‘snoeiwerk’ volgens ING in een gelijker speelveld. “Een gram meer CO2 uitstoot per kilometer betekent voor een model niet langer het verschil tussen winst of verlies.” Merken die in de zakelijke markt achterbleven bij gebrek aan bijtellingvriendelijke modellen krijgen nu nieuwe kansen.

In de particuliere hoek is de opkomst van private lease onontkoombaar. Naar schatting is deze tak inmiddels goed voor zo’n vijftien procent van de particuliere (nieuw)markt. Aanjagende factoren zijn de economische groei, toenemende werkgelegenheid en koopkracht, lage rente en het groeiende aanbod van private lease. De dit jaar al sterk groeiende occasionmarkt zal volgens ING komend jaar in de lift blijven.

Tags: , , ,

Cars&Company vlogt voor…Brussel: hardere aanpak…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties