fbpx
bekeken: 1169 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

ING: 340.000 nieuwe auto’s in 2020

DOMEIN: Retail

Geplaatst op: 8 september 2020, 10:09

Leestijd: < 1 minuut

Het ING Economisch Bureau schat in dat de autoverkoop dit jaar uitkomt op 340.000 stuks, het laagste niveau sinds 1968 en bijna een kwart minder dan de 446.114 nieuwe auto’s die in 2019 in Nederland werden geregistreerd.

De gekelderde autoverkoop is één van de effecten die de coronacrisis heeft op de autobranche. Autofabrikanten zien zich geconfronteerd met vertraagde leveringen en moeten de productie terugbrengen. Anderzijds stellen veel consumenten in onzekere tijden een grote aanschaf als die van een nieuwe auto uit.

Als lichtpuntjes ziet ING dat het onderhoud op peil blijft, mede dankzij een wagenpark dat met 8,9 miljoen personenauto’s groter is dan ooit, en dat de verkoop van occasions na een dip in maart en april snel is hersteld. Dit laatste wordt onder meer bevorderd doordat mensen dit jaar vaker kiezen voor de auto en het ov mijden.

Druk

In 2021 trekt ook de nieuwverkoop weer aan, maar Rico Luman van het ING Economisch Bureau waarschuwt voor al te groot enthousiasme: “De verwachte hogere werkloosheid drukt het herstel. Ook speelt mee dat de afzet van nieuwe auto’s in Nederland voor meer dan 60 procent afhankelijk is van de zakelijke markt. Vaker thuiswerken is naar verwachting blijvend en werkgevers zullen daarop reageren. Als werknemers minder kilometers blijven maken, komen de nieuwverkopen onder druk te staan, ook al wordt dit dan deels gecompenseerd vanuit privé.”

Wat de nieuwverkoop zal stimuleren is de komst van meer betaalbare elektrische auto’s. Na de populariteit van de Kia Niro in 2020 zal volgend jaar de komst van de VW ID.3 een belangrijke impuls aan de nieuwverkoop geven.

Column Adrie Valentijn: Lief…Nokian: eerst kosten beheersen
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties