fbpx
bekeken: 1098 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Jarenlange celstraffen voor btw-fraude

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 26 augustus 2020, 10:25

Leestijd: < 1 minuut

De rechtbank in Overijssel heeft een 50-jarige autohandelaar uit Hoogeveen en zijn 41-jarige compagnon uit Meppel veroordeeld tot respectievelijk 59 en 47 maanden gevangenisstraf voor btw-fraude met de export van ex-leaseauto’s. Hierdoor is de Belastingdienst voor zo’n 15 miljoen euro benadeeld.

De autohandelaren kochten de leaseauto’s op en verkochten deze zogenaamd aan autobedrijven in West-Europa. Daarvoor hoeft geen btw te worden afgedragen. In de woorden van de persrechter van de rechtbank Overijssel: “Het stelsel veronderstelt dat een ander in de keten die btw wel gaat afdragen.”

Katvangers

Het was echter een beperkt aantal katvangbedrijven in Berlijn die deze auto’s kocht. Door deze vervolgens te laten ploffen en de auto’s tegen contante betaling door te verkopen kon btw-afdracht worden ontlopen. Om dit te verdoezelen hielden de mannen er een dubbele boekhouding op na. De rechtbank oordeelt dat de mannen dit bewust, willens en wetens hebben georganiseerd.

In de forse gevangenisstraffen heeft de rechter meegewogen dat dit soort praktijken uiteindelijk ook de gewone burgers benadeelt, die meer belasting moet betalen als dit soort fraude ongestraft blijft. Ook rekent de rechter het de mannen zwaar aan dat ze geen openheid van zaken hebben gegeven en volhielden dat ze te goeder trouw handelden. De fraude heeft zo’n vier jaar kunnen plaatsvinden. Het voor miljoenen aan belasting ontduiken kan in de optiek van de rechter niet worden afgedaan met een lichte straf. Bovendien hadden de mannen verboden wapens in bezit.

Behalve de twee mannen wordt ook het bedrijf veroordeeld tot een boete van 500.000 euro. In een zogenoemde ontnemingszaak zal het Openbaar Ministerie nog proberen het financieel voordeel dat de mannen hebben genoten te verhalen. Ook zullen de mannen zich nog moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Succesvol met sloopauto’sInkoop occasions neemt weer…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties