bekeken: 1510 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Kopervrije remblokken Hella Pagid

DOMEIN: Productnieuws

Geplaatst op: 19 maart 2019, 11:23

Leestijd: 1 minuut

Fabrikant van remsystemen Hella Pagid breidt het productportfolio remblokken voor elektrische en hybride voertuigen uit met kopervrije remblokken. Dergelijke remblokken zijn minder belastend voor het milieu.

Het productportfolio omvat remblokken voor de volledige elektrische Tesla Model S en X, BMW i3 en de VW e-Golf. Hybride auto’s waarvoor Hella Pagid de remblokken met het kopervrije frictiemateriaal beschikbaar heeft, zijn onder andere de Audi A6 en Q7, BMW i8 en 530, en de vele Volvo-hybrides.

Milieubelastend

Productmanager Rini de Boer van Hella: “Er zijn allerlei ontwikkelingen op het gebied van remsystemen. Ik heb bijvoorbeeld al aluminium remschijven in handen gehad. Nu zijn er de kopervrije remblokken. Hella had al wel speciale remblokken voor elektrische en hybride voertuigen. Nieuw is dat het frictiemateriaal erin nu ook kopervrij is.”

Na het verbod op het gebruik van asbest in remblokken moest de industrie op zoek naar een vervangend materiaal. Koper was daarvoor zeer geschikt: het is relatief zacht, goed vormbaar, eenvoudig te verwerken en taai. Dit leidde tot een product dat de slijtage van voeringen vermindert, geluiden en trillingen vermijdt en bijdraagt tot de stabiliteit van de frictie, aldus de productbrochure van Hella Pagid.

Een belangrijk nadeel is dat koperdeeltjes door slijtage in het milieu terecht kunnen komen. Deze deeltjes komen in de lucht en uiteindelijk ook in het grondwater terecht, wat slecht is voor mens en dier. “Pas na vele experimenten en diverse praktijktesten is het gelukt om uit verschillende metaalsulfiden, minerale stoffen, abrasieve stoffen, vezels, keramische deeltjes en grafietsoorten een frictiemateriaal te ontwikkelen zodat de nieuwe kopervrije remblokken dezelfde uitstekende slijtage- en frictie-eigenschappen als de koperhoudende remblokken garanderen”, aldus de brochure.

Verbod

In de Verenigde Staten is het vanaf 2021 niet langer toegestaan om remblokken te verkopen waarin meer dan 5 procent koper verwerkt is. In 2025 moeten ze geheel kopervrij zijn. Hella heeft zich ten doel gesteld om voor die tijd alle remdelen kopervrij te maken. Volgens de classificatie is daartoe een kopergehalte tot 0,5 procent toelaatbaar.

Tags: , , ,

Nieuwe uitstraling…Parts Point Group opent…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties