4 procent groei top 100 leasemaatschappijen

Ondanks de verminderde aankoopbelangstelling voor nieuwe en gebruikte auto’s groeide het totale wagenpark van de 100 grootste autoleasemaatschappijen het afgelopen jaar met 4,0 procent toe.

De tien allergrootsten noteerden daarbij zelfs een gemiddelde groei van 5,5 procent. Maar ook bij veel kleinere leasemaatschappijen valt er wagenparkgroei te noteren. Daarbij nam het financiële resultaat van vrijwel alle leasemaatschappijen navenant toe. De leasesector heeft vooralsnog niet onder de huidige economische en maatschappelijke omstandigheden te lijden, aldus een analyse van marktanalist Aumacon.

Het jaarlijkse Aumacon Leasemaatschappij Top-100 onderzoek geeft diepgaand inzicht in de marktverhoudingen binnen Nederlandse autoleasesector. Dit onafhankelijk onderzoek naar de 100 grootste autoleasemaatschappijen in Nederland vond dit jaar voor de achtste maal plaats.

Het eerste exemplaar van de Leasemaatschappij Top-100 Editie 2022 wordt in ontvangst genomen door de twee managing directors van de board van Volkswagen Pon Financial Services, Jeroen de Bock, (midden) en Marcel Fickers (rechts) uit handen van Clem Dickmann.

Tien grootsten  

Uit het onderzoek blijkt onder meer de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootsten hebben halverwege 2022 liefst 76,4 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was per juni 2021 voor de toenmalige top-10 nog maar 72,1 procent. Aumacon-directeur Clem Dickmann: “Wat je ook in andere segmenten van de autosector ziet is dat de allergrootste marktpartijen hun dominante positie verder verstevigen en uitbouwen. Niettemin blijkt er in de leasesector toch ook zeker nog ruimte voor kleine regiogerichte en gespecialiseerde partijen.”

Nieuwe nummer 1

Na decennia van marktleiderschap is Leaseplan niet langer de grootste autolessor van ons land. Volkswagen Pon Financial Services neemt per juni 2022 die positie over. “Vermoedelijk is deze verrassende koppositie niet voor lang. Zoals bekend bestaat het voornemen dat Leaseplan wordt overgenomen door de Franse bank Société Générale, waardoor een samensmelting met ALD Automotive gerealiseerd zou gaan worden. Zover is het echter nog niet,” aldus Dickmann. “Aangezien wij het eerste exemplaar van de nieuwste Editie graag overhandigen aan een partij die opvalt te midden van de andere partijen is deze eer dit jaar toegevallen aan de nieuwe nummer één in Nederland: Volkswagen Pon Financial Services. Men dankt deze koppositie onder meer aan een wagenpark groei van 5,6 procent, waarmee boven de markt gepresteerd wordt.”

De uitreiking vond plaats op 24 oktober in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *