Amsterdam voorloper in elektrische deelauto’s

Amsterdammers maken veel gebruik van elektrische deelauto’s, met name sinds de introductie van auto’s die niet binnen de stadsgrenzen hoeven te blijven. In Rotterdam en Den Haag verloopt de acceptatie van deze vorm van vervoer vooralsnog langzamer.

Dat concludeert Sixt bij een tussentijdse evaluatie van het elektrische deelauto-concept Sixt Share, dat begin juni gelanceerd werd. Met Sixyt Share kunnen mensen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag middels een app een elektrische deelauto pakken en deze na gebruik overal in een van de drie steden achterlaten, of bij een vestiging van Sixt in Utrecht, Maastricht, Groningen, Almere en Eindhoven.

Eigen auto

Sixt heeft een tweeledige verklaring voor het verschil tussen de drie steden wat betreft de populariteit van elektrische deelauto’s. Ten eerste hebben inwoners van Rotterdam en Den Haag vaker een eigen auto. Hier zijn ook meer parkeerplaatsen beschikbaar in vergelijking met Amsterdam. Sixt ziet hier wel groeipotentie voor de elektrische deelauto, omdat het aantal parkeerplaatsen in Rotterdam en Den Haag naar verwachting zal afnemen als gevolg van de vergroening van die steden. Daarnaast speelt bekendheid met deelconcepten een rol, aldus Sixt: mensen die vaker scooters, fietsen of huizen huren via een deelconcept, blijken eerder geneigd om ook een auto op die manier te huren.

Gewenning

Karen van den Boom, algemeen directeur Sixt Benelux: “Wij merken dat mensen snel wennen aan het idee dat je een auto kan pakken op het moment dat je er een nodig hebt – en het dan ook vaker doen. Ook is het aantal ritjes tussen de drie steden nu al hoger dan verwacht bij de lancering van Sixt Share. Dit past goed bij de ambities voor duurzame mobiliteit van overheden als de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze vorm van elektrisch vervoer, verlagen we nu tijdelijk de prijs naar 9 cent per minuut. Een uur in een BMW i3 kost dan evenveel als twee cappuccino op een terras.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2390 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *