Athlon in proef deelauto privé/zakelijk

Om ervaring op te doen met gelijktijdig autodelen door verschillende doelgroepen stapt Athlon in een Zwols project voor enerzijds huurders en anderzijds bankpersoneel. Daarbij kunnen maximaal tweehonderd mensen gezamenlijk gebruikmaken van twee verschillende deelauto’s.

De uitvoering begint in de loop van 2018, zodra de verbouwing van een voormalige bejaarden- annex studentenflat tot appartementencomplex is afgerond. Eind vorige week was de officiële aftrap. De bewoners gaan te zijner tijd zeven auto’s delen met personeel van de aangrenzende Rabobank IJsseldelta-vestiging. Waarschijnlijk zullen het twee BMW’s en vijf Peugeots zijn.

Primeur

Voor de leasemaatschappij is de bundeling van privé en zakelijk een primeur. Tot nu toe ging het bij Car2Use van Athlon uitsluitend om een combinatie van bedrijven. Het initiatief in Zwolle betreft een proef van vier jaar. De voertuigen komen te staan op parkeerterreinen van de bank en het 65 appartementen tellende complex. Er gelden verschillende tarieven voor de twee modellen deelauto, die inzetbaar zijn door iedere huurder/werknemer. Hij of zij reserveert de auto vanuit een app. Die is toegankelijk via een beschermd persoonlijk account. Afrekening vindt vervolgens maandelijks plaats naar rato van gebruik. Er geldt dus geen abonnementsstructuur. Athlon zegt het aantal voertuigen te vergroten wanneer de vraag het aanbod overtreft. De parkeerplaatsen worden voorbereid met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s.

Meerwaarde

Bij de werving van huurders zoekt woningcorporatie Delta Wonen mensen die geen parkeerplek nodig hebben voor een eigen auto. Evert Leideman, directeur-bestuurder: “Het delen van auto’s biedt meerwaarde voor onze huurders. Ook draagt het door efficiënt gebruik bij aan verlaging van kosten en een reductie van de CO2-uitstoot.” De verwachting is dat gecombineerd gebruik zorgt voor optimale benutting van de auto’s. “Een mooi voorbeeld van samen slim en efficiënt gebruik maken van faciliteiten”, aldus directievoorzitter Alexander van de Koevering namens Rabobank IJsseldelta.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †