Bezettingsgraad verhuurbranche stijgt

De bezettingsgraad van de personenauto’s in de verhuur is gestegen van 72,4 in 2017 naar 73,5 procent dit jaar. De bezettingsgraad van bestelauto’s groeide zelfs van 64,9 naar 70,9 procent. Ook de verhuurtermijn nam toe, van ruim zeven dagen in 2017 tot 9,3 in 2018.

Dat laat Bovag weten op grond van een eigen onderzoek onder verhuur- en deelautobedrijven.

Zakelijk segment

Bovag verklaart de groei van de verhuursector uit een toenemende behoefte aan mobiliteit in het zakelijke segment. Daar waar in 2017 nog 62 procent van de klandizie zakelijk was, is dat in 2018 gegroeid naar 67 procent. Daarmee heeft de economische groei in Nederland zijn weerslag op de verhuurbranche. Voor bestelauto’s speelt mee dat pakketbezorgers steeds meer capaciteit nodig hebben. Bij de personenauto’s in de verhuur zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van grote invloed. Veel nieuw personeel heeft snel een (lease)auto nodig. Logischerwijs zijn er steeds meer Bovag-bedrijven die actief zijn met shortlease: 81 procent in 2018 tegen 77 procent een jaar eerder.

Elektrisch

Van de 86.600 personen- en bestelauto’s voor de verhuur is 71,1 procent (61.600) in beheer van Bovag-verhuurbedrijven. Het aantal huurauto’s van de Bovag-leden groeide dit jaar ten opzichte van 2017 met 4,7 procent. Een op de vijftig voertuigen is elektrisch, hetgeen in verhouding ongeveer vijf keer zoveel is als het totale aantal elektrische auto’s in Nederland ten opzichte van het complete wagenpark.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3055 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters