Leasemaatschappij top 10 pakt 77% van de markt

De tien grootste leasemaatschappijen van Nederland, gemeten naar wagenparkgrootte, zijn samen goed voor 77 procent van de totale Nederlandse leasevloot. In totaal telt ons land zo’n 800 leasebedrijven.

Dit blijkt uit cijfers uit de derde editie van de Aumacon Leasebedrijven Top 50, die maandag 23 oktober werd gepresenteerd. Voor automobielimporteurs en hun dealernetwerken is de leasesector erg belangrijk. Van het aantal nieuwregistraties nemen de leasemaatschappijen ruim 40 procent voor hun rekening.

Leaseplan marktleider

Met een vloot van 147.000 leaseauto’s is Leaseplan veruit de grootste lessor in ons land. Tweede is Volkswagen Pon Financial Services met 110.500 auto’s. De derde plek is voor Athlon met 105.800 auto’s. tabel-lease-2410-2 Leaseplan, Pon Financial Services en Athlon zijn bovendien de enige spelers die een vloot met meer dan 100.000 auto’s beheren. Samen beheren zij 366.300 auto’s en zijn daarmee goed voor 56 procent van het door de top 10 beheerde zakelijke wagenpark van 653.800 stuks. Aumacon stelt de totale leasemarkt in op 848.300 personen- en lichte bestelauto’s.

Privé lease

Een sterke groei van de privéleasecontracten hebben aan de schaalvergroting van de top 3 en overigens ook van de top 10 bijgedragen. “Ook financieel gaat het goed met de leasesector”, stelde directeur Clem Dickmann van Aumacon. “Wij kwamen in ons onderzoek alleen maar gezonde bedrijven tegen.” Hij beperkt zich daarbij tot de vijftig grootste leasebedrijven, omdat in Dickmanns ogen, zo schrijft hij in het voorwoord, “alleen de grootste spelers écht invloed op de markt hebben.”

Eerste exemplaar

Het eerste exemplaar van de Leasebedrijven Top 50 werd overigens uitgereikt aan Armand van Veen, directeur van International Car Leasing Holding (rechts op de foto). Dit is de leasedivisie van de Van Mossel dealer-groep. Met 54.200 auto’s in hun leasevloot is dit leasebedrijf goed voor de vijfde plek in de top 50. Clem Dickmann daarover bij de overhandiging: “ICLH ontwikkelt zich opmerkelijk snel in de leasemarkt, deels door overnames, maar vooral door autonome groei. Tegelijkertijd weet men de klanttevredenheid op een uiterst hoog peil te houden. Vanuit de huidige vijfde positie in de Leasebedrijven Top 50 is ICLH hard op weg om een vaste waarde te worden tussen de gevestigde topbedrijven in deze sector. De gerealiseerde groei van ICLH in het afgelopen jaar is de grootste van alle leasebedrijven in Nederland.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters