fbpx
bekeken: 1070 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Meer dan helft nieuwe auto’s is een automaat

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 9 oktober 2020, 09:14

Leestijd: < 1 minuut

In 2019 was bijna 51 procent van de nieuwe personenauto’s voorzien van een automatische versnellingsbak. In de eerste drie kwartalen van 2020 is dat aandeel al opgelopen naar ruim 53 procent, terwijl tien jaar geleden nog vier op de vijf nieuwe auto’s handgeschakeld waren. Het aantal automaten in nieuwe personenauto’s is in 2019 met 34 procent gestegen ten opzichte van 2018.

Dat zijn enkele opmerkelijke feiten uit de jongste editie van Mobiliteit in Cijfers, het overzicht van  (auto)mobiliteit, infrastructuur en daaraan gerelateerde fiscaliteit en milieuzaken in Nederland en Europa, dat jaarlijks door Bovag en RAI Vereniging wordt gemaakt.

Hybride en elektrisch

Beide brancheorganisaties verklaren de opkomst van de automatische versnellingsbak voornamelijk uit de opkomst van hybride en elektrische auto’s. Ook de vraag naar meer comfort en de vergrijzende bevolking hebben een aandeel in de stijgende populariteit van de automaat. Voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging: “Bovendien is een automaat vaak zuiniger in brandstofverbruik dan een vergelijkbare auto met handbak, waardoor er bij aanschaf minder bpm verschuldigd is. Op veel luxe modellen is een automaat doorgaans de standaard en een handbak vaak niet eens leverbaar.”

Brandstof

Per brandstofsoort zijn er wel grote verschillen waar te nemen. Van de afgeleverde benzineauto’s vorig jaar betrof 36 procent een automaat, van de nieuwe diesels had bijna drie op de vijf een automatische versnellingsbak en bij LPG-auto’s was dat 95 procent. Slechts een op de twintig nieuwe hybrides had in 2019 een ‘handbak’ en vol-elektrische auto’s zijn per definitie een automaat.

Wagenpark

Het Nederlandse wagenpark groeit nog altijd. Op 1 januari 2020 waren er 8.938.572 personenauto’s, 15 procent meer dan in 2010. Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG: “Het is aannemelijk dat de grens van 9 miljoen personenauto’s dit kalenderjaar doorbroken wordt. Begin dit jaar stonden bovendien voor het eerst meer dan 1 miljoen bestelwagens in Nederland geregistreerd.”

Fastned opent groot…Bovag bepleit herziening…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties