fbpx
bekeken: 1693 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Coronamonitor schetst somberder beeld

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 26 oktober 2020, 13:36

Leestijd: < 1 minuut

De elfde Bovag Coronamonitor schetst een duidelijk negatiever beeld dan de vorige editie, van begin september. Het percentage ondernemers met omzetverlies stijgt, evenals het percentage dat verlies lijdt of minder winst maakt. Bijna 55 procent verwacht dat de omzet over 2020 lager uitkomt dan over 2019.

De jongste monitor laat zien dat meer ondernemers verwachten afscheid te moeten nemen van werknemers: 28,3 procent, tegenover 24,7 procent vijf weken terug. Ook leerlingen zijn vaker dan in de vorige meting onderwerp van mogelijk vertrek. ‘Verzuim’ is een groeiend probleem, getuige de nieuwe, vierde positie in het overzicht van de meest negatieve factoren die bedrijven noemen. Han ten Broeke, algemeen voorzitter Bovag, pleit voor een compensatiefonds voor werkgevers met medewerkers – bijvoorbeeld automonteurs – die in preventieve thuisquarantaine moeten en daardoor niet productief kunnen zijn.

Steunmaatregelen

Ruim een kwart van de Bovag-ondernemers maakt op dit moment gebruik van één of meer hulpregelingen. NOW is de meest gebruikte, gevolgd door TOZO, TVL en BMKB. Een stijgend percentage (van 5,5 naar 7,0%) verwacht binnen drie maanden krediet nodig te hebben. Han ten Broeke: “Het kabinet zou er, gezien de impact van de tweede golf, goed aan doen de versobering in de regelingen niet door te zetten, en ze in de huidige vorm door te trekken naar juli 2021.”

Afscheid

Gevraagd naar van wie men afscheid denkt te moeten nemen, antwoordt 62% ‘werkplaatsmedewerkers’.  Op gepaste afstand volgen kantoormedewerkers (26,4%) en verkoopmedewerkers (22,8%). Het percentage ondernemers dat ondanks corona gewoon volgens plan investeert (personeel, opleidingen, machines, vastgoed) ligt op 39,9%, lager dan de 42,8% van de vorige peiling.  

Tags: , , , , , , ,

Rentree Syntix met Michel…Teller bij Autobandenpartner…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties