Bijna 30 procent van de Nederlanders pakt het liefst de auto voor afstanden van minder dan vijf kilometer. Ruim 51 procent kiest de auto voor een bezoek aan de stad of supermarkt en bijna 20 procent gaat er mee naar de sportschool.

Daarmee is de auto nog altijd het meest favoriete vervoermiddel van de Nederlander, met de gewone fiets op de tweede plaats en de elektrische fiets op de derde. Dit blijkt uit onderzoek van Marktplaats, uitgevoerd door PanelWizard onder ruim duizend Nederlanders van 25 tot en met 65 jaar, representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en regio.

Alternatief

Marktplaats ziet dat consumenten steeds vaker naar andere mobiliteitsvormen kijken in aanvulling op de auto. Zo steeg de interesse in een vouwfiets in vier jaar tijd met zo’n 71 procent. Waar er in 2019 nog 1,8 miljoen keer werd gezocht op vouwfiets, werd er in 2023 liefst 3,2 miljoen keer naar gezocht. De interesse in de e-bike groeide in vier jaar met 132 procent.

“De wereld van mobiliteit verandert. Nederlanders willen zich vrij kunnen bewegen op de snelste en handigste manier. Uitdagingen zoals stijgende kosten, files en de impact op het milieu dragen bij aan deze gedragsverandering. We proberen hier binnen Marktplaats op in te spelen door de diversiteit aan mobiliteitsvormen op het platform te tonen. Daarbij hoeft de auto absoluut niet de deur uit, maar willen we aanmoedigen om ook de fiets, elektrische scooter of andere mobiliteitsvormen te pakken”, aldus Michiel Aker, hoofd mobiliteit bij Marktplaats.

Fiets

Marktplaats ziet verder dat Nederlanders steeds vaker hun vervoermiddelen afwisselen. 35 procent van de Nederlanders geeft aan in de afgelopen vijf jaar minder de auto te hebben gepakt. Meest genoemde redenen: we pakken vaker de (elektrische) fiets, zijn dichter bij huis of thuis gaan werken en de prijs van brandstof speelt een rol.

De elektrische (bak)fiets wint aan populariteit. Dit is ook terug te zien in de cijfers van Marktplaats. Zo groeide het aantal bekeken e-bike-advertenties in vier jaar tijd met 132 procent. “In Nederland is urban mobility een duidelijke trend. Denk hierbij aan de shift naar microcars, maar ook naar de elektrische fiets (e-bike). De e-bike maakt de maximale afstand die je in vergelijking met een traditionele fiets aflegt groter en wordt steeds meer een volwaardig alternatief voor een auto”, aldus Aker.

Voorkeur

De top vijf redenen om een andere mobiliteitsvorm te kiezen dan het voorkeursvoertuig, zijn weersomstandigheden (35 procent), kostenbesparing (33 procent), gemak (33 procent), sneller op de bestemming willen zijn (32 procent) en het vermijden van drukte op de weg (20 procent). Kort daarop volgen gezondheid (20 procent) en duurzaamheid als reden met 19 procent. Ook is het opvallend dat 19 procent van de Nederlanders met de auto naar de sportschool gaat. Dit terwijl zij de alternatieven wel vaak voor handen hebben. Een kleine 35 procent combineert weleens meerdere vervoermiddelen om van A naar B te komen. De meeste mensen doen dit uit gemak/comfort (37 procent), tijdsbesparing (35 procent) of kostenbesparing (28 procent). Hierin is eigen vervoer in combinatie met het openbaar vervoer het populairst. 

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties