Aanzienlijk hogere prijzen voor kritische metalen en geopolitieke valkuilen kunnen een succesvolle vergroening van het wegverkeer in de weg staan. Technologie zal een sleutelrol vervullen in het realiseren van de vergroening.
Dat stelt het Economisch Bureau van ABN Amro in een rapport over kritische metalen. Er zijn verschillende manieren om het wegverkeer te vergroenen. Welke manier ook gekozen wordt, kritische metalen zijn hiervoor noodzakelijk.
Vergroening
Volledige of gedeeltelijke elektrificatie van de wegmobiliteit zal leiden tot een tekort aan en hogere prijzen van lithium en de zeldzame aardmetalen dysprosium, neodymium, praseodymium. Gevolg is een grotere afhankelijkheid van landen als Chili, Australië en China. Vergroening van de wegmobiliteit via efficiëntere brandstofverbranding veroorzaakt weer een tekort aan platina, palladium en rodium en een grote geopolitieke afhankelijkheid van Zuid-Afrika en Rusland. Tot slot zal de uitrol van de brandstofcelinfrastructuur leiden tot een groter tekort aan platina en een grote geopolitieke afhankelijkheid van Zuid-Afrika. Er is al een aanbodtekort in dit metaal, en dit zal alleen maar toenemen en resulteren in nog hogere prijzen, aldus het rapport.
Combinatie
De meest wenselijke oplossing voor dit probleem is volgens ABN Amro de sterke kanten van alle drie de manieren tot vergroening van het wegverkeer tegelijkertijd benutten. Dat betekent elektrische voertuigen gebruiken voor korte afstanden en in steden. Voor langere afstanden moeten we, zolang de infrastructuur voor brandstofcel elektrische voertuigen ontbreekt, gebruikmaken van een hybride voertuig, of een auto met verbrandingsmotor die voldoet aan strenge emissie-eisen.
Afbeelding: de prijsontwikkeling van lithium en platina sinds 2009.