Maar vijf procent van de automobilisten houdt de volle aandacht op het verkeer, zo blijkt uit onderzoek van Dekra onder 1100 automobilisten. De rest houdt zich vooral bezig met de smartphone, de radio, het navigatiesysteem of eten en drinken.

De helft van de ondervraagde automobilisten (52%) maakt tijdens het autorijden gebruik van de telefoon en bijna 5% daarvan doet dat niet handsfree. Meer dan een op de vijf automobilisten (22%) programmeert het navigatiesysteem tijdens het autorijden en 8% is tijdens het autorijden bezig met de smartphone. Bij een nieuw sms of chatbericht verstuurt 2% van de ondervraagde automobilisten nog tijdens het autorijden een antwoord en 7% doet dit bij een tussentijdse stop, bijvoorbeeld voor een stoplicht. Daarnaast eet en drinkt de helft van de automobilisten achter het stuur en 79% zit aan de radio of doet tijdens het rijden een cd in de cd-speler. Ook werkt 3% van de vrouwen de make-up bij of kamt het haar. Slechts 5% van de automobilisten heeft de aandacht volledig bij het verkeer.

Jonge bestuurders laten zich bijzonder vaak verleiden tot het gebruik van hun smartphone. Van de automobilisten tot 25 jaar verstuurt 5% een antwoord op een ontvangen bericht nog tijdens de rit. 16% verstuurt het antwoord bij een stop. 15% van de jonge automobilisten gebruikt de smartphone achter het stuur. Dit is ongeveer twee keer zoveel als de doorsnee-automobilist.

 

Blind rijden

“Telefoneren achter het stuur – met of zonder de verplichte handsfreefunctie – kan de bestuurder behoorlijk van het verkeer afleiden. Vooral in complexe verkeerssituaties, zoals bij druk verkeer of een route met veel bochten stijgt het risico op ongelukken aanzienlijk“, meldt Diana Wickenkamp van DEKRA Accident Research. “Dat geldt trouwens voor alle activiteiten waarbij de bestuurder zijn aandacht niet volledig bij het verkeer heeft. Al bij één seconde onoplettendheid van de automobilist is er bij een snelheid van 80 km per uur sprake van 22 meter ‘blind rijden’”, aldus Diana Wickenkamp. Daarom roept ze automobilisten op zich in het belang van de veiligheid meer op het autorijden zelf te concentreren en onder het rijden geen gebruik te maken van mobiele apparatuur, cd’s te verwisselen of de routeplanner in te stellen. Wickenkamps advies sluit naadloos aan bij de campagne ‘onderwegbenikoffline’ van Veilig Verkeer Nederland.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties