Leren van andere branches kan heel nuttig zijn, zeker als ze ogenschijnlijk hun tijd vooruit zijn in vergelijking met de autobranche. Een sector waar we wat van kunnen opsteken is de levensmiddelenbranche. En dan doel ik vooral op de supermarkten.

Deze sector is erg groot en wordt zowel op fabrikanten- als retailniveau gedomineerd door relatief sterke spelers, inclusief een scala aan merken en concepten. Ondanks de schaalgrootte blijft een groot verschil bestaan tussen A-merken en budgetmerken. Alleen de prijsverschillen lijken kleiner te worden. Consumenten willen tegenwoordig de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs (dat is in ieder geval het gevoel dat ze willen overhouden). Wat dat betreft zijn er dus veel overeenkomsten met de autobranche.

De recessie is ook aan de foodretailers niet voorbij gegaan. De strijd om de klant en het marktaandeel blijkt vooral een kwestie van prijsstelling. Iedereen let op de kleintjes; de klanten voorop. Ook afgelopen december hadden de supermarkten veel last van zuinige consumenten, zo blijkt uit recent onderzoek van het Foodservice Instituut (FISN). Ondanks de feestdagen daalden de omzetten van de supermarkten, behalve bij de prijsketens Lidl en Aldi, maar dat was een relatief kleine groei. Marktleider Albert Heijn staat onder grote druk. Een deel van de klanten zoekt zijn heil bij andere supers en de klanten die wel blijven komen, zijn kritischer en besteden minder per bezoek. Dat lijkt verdacht veel op de ontwikkelingen die dealers en universele garages ook in hun werkplaatsen signaleren. Wat doe je eraan en hoe doen supermarkten dat?

Ze streven ernaar om veruit de allerbeste te zijn in de ogen van hun klanten. De grootste uitdaging is om een absolute voorkeurspositie te verwerven bij de klant. En dat terwijl de klant een uitgebreide keuze heeft en minder geld te besteden. Dat vereist investeren in een onderscheidend aanbod of ander dienstenpakket, het liefst beide natuurlijk. Daar wordt iedere dag opnieuw keihard aan gewerkt. En dat is precies wat u ook zou moeten doen met uw werkplaatsactiviteiten. Het is de afgelopen drie jaar al vaker gezegd en aangetoond met marktcijfers: de aftermarket in Nederland (en West-Europa) is krimpende, zowel in geld als volume.

Natuurlijk bent u niet de enige die hiermee te maken heeft: you’ll never walk alone. Maar in plaats van kunt u beter uw eigen weg kiezen. Weg van de zingende menigte die verzandt in hun zwanenzang. Je eigen koers volgen kan weleens de nodige voordelen gaan bieden. Investeren in hoge kwaliteit bij alles wat je doet. Ieder contactmoment moet helemaal kloppen. Met een zo laag mogelijk kostenniveau moet het betaalbaar blijven zodat er ook nog wat overblijft.

You’ll never walk alone, het klinkt prachtig, vooral in een voetbalstadion, maar in de aftermarket moet u het vooral alleen doen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties