Volgens de Franse schrijver en filosoof Bruno Latour is de pandemie van de afgelopen anderhalf jaar een generale repetitie voor hoe we straks met ingrijpende veranderingen te maken krijgen als we het behalen van de klimaatdoelstellingen als absolute prioriteit blijven zien. Bij het uitvoeren van de Brusselse Green Deal en het Parijse Klimaatakkoord kan volgens Latour veel worden geleerd van het afgelopen coronajaar. “Vooral het beperken van bepaalde verworven vrijheden zullen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen een issue zijn”, stelt hij. En wie nu denkt: hier haak ik af, wil ik graag wijzen op het belang ervan voor uw dagelijkse business.
Trouwe lezers van ons magazine zal het niet zijn ontgaan dat onze demissionaire regering de Europese Commissie in Brussel een aantal weken geleden in een brief opriep een beslissing te nemen over de toekomst van de verbrandingsmotor, met andere woorden: over de toekomst van uw werkplaatsactiviteiten. Samen met een aantal andere (kleinere) landen pleit Nederland ervoor om uiterlijk 2030 de verkoop van nieuwe personen- en bestelauto’s met een benzine- of dieselmotor te verbieden. Met ingang van 2030 verlaten dus alleen nog zero-emissieauto’s de showroom en worden er dus ook geen nieuwe hybrides meer verkocht. In de brief wordt benadrukt dat een verbod noodzakelijk is voor het behalen van het Europese klimaatdoel van 55 procent minder CO2-uitstoot. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben hun handtekening niet gezet. Zij vrezen voor een te snelle overgang naar elektrische mobiliteit, waardoor traditionele industrieën – denk ook aan de toeleveranciers – massaal personeel zullen ontslaan. De economie versus het milieu net als de economie versus Covid-19.
Het is u al vaak voorgerekend, niet in de laatste plaats door BOVAG: reparatie en zeker onderhoud zal bij EV’s minder noodzakelijk zijn, nog afgezien van de diensten die niet bij u in de werkplaats, maar over the air geleverd worden. Natuurlijk bestaat in 2030 een heel groot deel van het wagenpark nog steeds uit auto’s met een verbrandingsmotor, inclusief hybrides, al zullen dealers en werkplaatsen die de zakelijke klant in huis hebben de EV-transitie snel in hun werkplaats(omzet) gaan merken. Nu zijn er diverse autofabrikanten die de volledig elektrische auto massaal omarmen. Volkswagen en Volvo bijvoorbeeld, maar ook Ford en General Motors. Daartegenover staan autofabrikanten en toeleveranciers die steeds nadrukkelijker de weg van duurzaam geproduceerde, synthetische brandstoffen willen bewandelen. In hun ogen kan de verbrandingsmotor nog veel langer mee, net als uw werkplaatsactiviteiten.
Terug naar de briefschrijvers, die willen dat Brussel duidelijkheid verschaft, een keuze gaat maken. Wordt het 100 procent EV, of komt er ruimte voor alternatieven? Als Brussel ruimte biedt binnen de Green Deal en 2030 rekbaar wordt (en bijvoorbeeld 2050 de peildatum wordt), dan slapen diverse politici plots een stuk rustiger. U waarschijnlijk ook. Of wint de zorg om het klimaat het? Kiest Brussel voor de auto-economie, of voor de leefomgeving? Latour zei het al: de coronacrisis als opwarmertje voor de klimaatcrisis.
0 reacties
ja Brussel dient richting te geven mbt Wel of Geen 100 % EV, ook tav veiligheidssystemen meer richting in dit verband vind ik het frappant dat ik (zo ver mijn info gaat) geen enkel “autoforum/medium” zich NIET negatief heeft uitgelaten over de gevolgen voor de consument bij de overname van Opel door PSA (Peugeot)en het niet meer ondersteunen van OnStar!!!!