Hoewel de filedruk in 2017 gelijk gebleven is, is het aantal incidenten op de Nederlandse snelwegen fors toegenomen.

De Verkeersinformatiedienst (VID) rapporteerde over 2017 een vrijwel gelijk gebleven filedruk. Daarmee stagneert de stijgende lijn van de afgelopen jaren, zo constateert de VID. Volgens de dienst past het verkeer zich kennelijk aan de files aan en gaan auto’s meer gespreid de weg op. Tegelijkertijd meldt alarmcentrale Allianz Global Assistance dat het aantal incidenten op snelwegen waarbij een personenauto weggesleept moet worden in december de 100.000 heeft overschreden. In heel 2016 waren dat er nog maar 89.000. Allianz Global Assistance is uitvoerder van het Landelijk Centraal Meldpunt. Hier komen uiteindelijk alle meldingen van incidenten door politie, 112 of wegbeheerders binnen.

Redenen

Allianz geeft drie redenen voor het gestegen aantal incidenten: het toegenomen gebruik van smartphones achter het stuur, alsook de toegenomen verkeersdrukte als gevolg van aantrekkende economie. Ook beoordelen wegbeheerders vaker dat een auto gevaarlijk staat en dus zo snel mogelijk weggehaald moet worden, ongeacht of een pechhulpdienst de auto ook weer rijdend had kunnen krijgen.

Berging

De meldingen die bij Allianz Global Assistance binnenkomen worden vervolgens uitgezet bij een bergingsbedrijf. Als het een pechgeval betreft zal het bergingsbedrijf de auto op de dichtstbijzijnde veilige plek neerzetten. De bestuurder kan dan zelf met zijn alarmcentrale, of pechhulpdienst contact opnemen. Vaak ook kan het bergingsbedrijf de auto weer rijdend krijgen. Bij een ongeval zal het bergingsbedrijf de auto ook zo snel mogelijk van de snelweg willen krijgen, maar is contact met de verzekeraar nodig om te bepalen waar de auto vervolgens naartoe moet.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
1 mei 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties