Onderdelen worden steeds meer uitgerust met geïntegreerde sensoren. Sensoren signaleren daarbij op termijn vaker de slijtage van onderdelen. Door tijdige vervanging van die onderdelen, worden mogelijke problemen voorkomen. Het einde van de conventionele servicebeurt lijkt nabij.
Aftersales Magazine nam onlangs deel aan een industrieel aftersalessymposium. Eén van de sprekers maakte een treffende parallel tussen machinepark en auto. “In 2020 heeft de auto een scala aan sensoren, dat er voor zorgt dat een bezoek aan de werkplaats alleen wordt afgelegd als het echt nodig is. Vergeet het reguliere onderhoud, dat is zonde van de tijd. Dit toekomstscenario zal veel impact hebben op de organisatie van de werkplaats, de planning en onderdelenvoorziening.” Sensoren zijn nu al geïntegreerd in diverse onderdelen.
Personenauto’s in 2020 zijn uitgerust met telematica waarbij slijtagegegevens via een server worden doorgestuurd naar berijder, fleetowner of het dealernetwerk. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij de diverse servicecall-concepten, die autofabrikanten op dit moment ontwikkelen en verfijnen. Allemaal in het verlengde van het eCall-systeem dat in 2014 verplicht wordt in Europa.
Lagers, remmen, schokdempers, stuurinrichting, banden, koppelingen, olie, distributiesystemen: het zijn allemaal potentiële onderdelen die van een sensor kunnen worden voorzien. Volgens sommige autofabrikanten zal de aftersalesmarkt (onderdelenlogistiek) hierdoor sterk worden beïnvloed, en dan vooral de organisatie van de werkplaatsactiviteiten. Overigens is deze ontwikkeling volgens hen juist positief voor de dealernetwerken.
Lees hier het complete artikel in Aftersales Magazine nummer vier >>