De internationale bandenmarkt zal jaarlijks met hooguit 3 procent toenemen. Dat voorspelt het in data-analyse gespecialiseerde Britse bureau Global Data.
De bandenhandel is weinig winstgevend. En dat daar de komende jaren niet veel verandering in komt, aldus Global Data, komt onder meer doordat het een volwassen markt is, die bovendien gevoelig is voor politieke ontwikkelingen. Analist David Leggett zegt: “Banden zijn in wezen een commodity geworden. Hoewel het hightech-producten heeft, is het merendeel hiervan kwetsbaar voor prijsconcurrentie door fabrikanten van goedkope producten.”
Grote drie
Global Data ziet dat de drie grote fabrikanten een duidelijk voordeel hebben ten opzichte van hun kleinere concurrenten. Middelgrote bedrijven zijn daardoor naar alternatieven gaan zoeken. Leggett: “Vijf van de tien grootste bedrijven in 1981 zijn nu overgenomen door concurrenten. Deze trend zet zich door. Kleinere bedrijven vormen allianties of worden opgekocht door grotere concurrenten. Als gevolg hiervan domineren de drie grootste bedrijven – Bridgestone in Japan, Goodyear in de VS en Michelin in Frankrijk – nu de wereldmarkt met een aandeel van iets meer dan 60 procent.”
Diversificatie
Leggett concludeert: “Hoewel deze grootste bedrijven een omzet hebben van meer dan 20 miljard dollar, blijven ze grotendeels gespecialiseerde bandenfabrikanten. Ook veel kleinere bedrijven concentreren zich bijna uitsluitend op banden. Middelgrote bedrijven diversifiëren hun aanbod en drijven weg bij de bandenproductie. Pirelli heeft bijvoorbeeld altijd grote belangen gehad in de kabelproductie, terwijl Continental door overnames inmiddels een grote verscheidenheid aan auto-onderdelen aanbiedt.”