Twee hackers hebben met een gameconsole een Toyota Prius gereden. Zij konden dit doen door hun laptop aan te sluiten op het “on-boarddiagnosesysteem” (OBD) van de auto. Computerexperts Charlie Miller en Chris Valasek beweren ook dat zij bij een Amerikaans model van de Ford Focus de remmen konden uitschakelen. Zij zullen vrijdag hun bevindingen presenteren op de Def Con 21 Hackers Conferentie in Las Vegas.

Toyota heeft gereageerd met de opmerking dat er nooit sprake is geweest van een volledige controle over de Prius door de hackers. Bovendien moesten de hackers eerst een fysieke verbinding maken in de auto, waardoor de hack niet als volledig wordt beschouwd.

“Het is naïef om te denken dat mensen een auto met behulp van iets als Bluetooth kunnen beheersen,’ zegt een Toyota-woordvoerder. “Toyota investeert erg veel om ervoor te zorgen dat dit niet kan.”

Zorgenkind

Desalniettemin is de steeds vorderende computertechnologie een zorgenkind voor de auto-industrie. Eerder deze week won Volkswagen een rechtszaak tegen drie onderzoekers die de code van startonderbrekers hadden gekraakt. Zij mogen hun bevindingen niet openbaar maken.

Volgens Alex Fidgen, directeur bij IT beveiligingsbedrijf MWR InfoSecurity, moeten autofabrikanten juist gaan samenwerken met de onderzoekers in plaats van de rechter in te schakelen. “Fabrikanten moeten niet proberen om het veiligheidsonderzoek te blokkeren. Ze zouden beter kunnen samenwerken met de onderzoekers om de aard en de mogelijke gevolgen van de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd te begrijpen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties