Opel, Volkswagen maar ook AEG (huishoudelektronica), stuk voor stuk fabrikanten die hun afkomst middels een in de Duitse taal gestelde pay-off in hun reclame boodschappen gebruiken. Volvo doet er alles aan zijn Zweedse roots te benadrukken, nu de eigenaren al weer enige tijd Chinees (Geely) zijn. En Saab zal ongetwijfeld – als er weer budget is – deze promotionele route ook gaan kiezen. Er zijn inmiddels twee Chinese partners en ook een potentiële Russische partner is nog niet uit beeld. En Spyker? Wat doen die, zijn ze nu Nederlands, Brits, ook een beetje Russisch of straks wellicht een extra toefje Chinees?

Je afkomst als marketingtool gebruiken. Hoe authentiek ben je? Authenticiteit is voor de huidige consument erg belangrijk. Dat is althans de mening van diverse (auto)fabrikanten. Met de steeds groter wordende productstromen uit China en andere Aziatische landen, waar de kwaliteit door consumenten voor lopig nog als minder wordt ervaren, willen deze fabrikanten hun Duitse afkomst uitdragen. Voor deze fabrikanten liggen authenticiteit, kwaliteit en zekerheid absoluut in elkaars verlengde.

In onze branche is dat niet anders. De bandenmerken, zeker de bekende spelers, leggen de nadruk op hun afkomst. Michelin als het Franse top product, Continental met haar Duits kwalitatieve roots, Pirelli als Italiaans designicoon, ons Nederlandse Vredestein, weliswaar met Indiaas (Apollo) en Italiaans (Giugiaro) sausje, maar toch. De basis ligt in Enschede. Kijk naar het bandenmerk Viking, met een duidelijke verwijzing naar het degelijke Hoge Noorden. En eigenlijk geldt dat in het b-to-b kanaal ten aanzien van de bekende a-merken onderdelen ook zo. Grossiers en garagebedrijven spelen vaak ‘op zeker’ als het gaat om onderdelen. Bekendheid en kwaliteit zijn hier een twee-eenheid. Kortom, als je goed oplet zie je veel voorbeelden waarbij de afkomst een rol in de marketing communicatie speelt.

En eigenlijk is dat voor auto- en garagebedrijven ook niet onbelangrijk. We komen met al het digitale geweld waarmee we klanten benaderen, steeds verder af te staan van ‘wie we nu eigenlijk zijn’. En als de klant niet meer weet wie u nu eigenlijk bent, weet u dan nog wel wie uw klanten nog zijn? Vooral nu aftersales zo hoog op de actielijsten staat, wordt de binding met de lokale klant ook weer opgekrikt, zeker in het dealerkanaal. Het sterke punt van het universele garagebedrijf is altijd dat deze de dienstverlener om de hoek is. Dat zal nog meer gekoesterd moeten worden. Of je nu een individueel opererende eenling bent of een overtuigde deelnemer aan een werkplaatsconcept, zorg dat u de klant door en door kent, maar vooral ook dat de klanten van u weten wat u te bieden hebt. Natuurlijk is dit geen oproep om de digitale wereld te negeren, sterker nog omarm dat, maar vergeet nooit uw roots.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
Meest bekeken berichten
Recente reacties