Iedereen kan leren verkopen en zich de technieken eigen maken. Maar de profs onderscheiden zich van de rest door echt voor hun vak te gaan. Echte verkopers hebben meer dan een cursus gehad en hebben bovenal een gedreven persoonlijkheid.
Ik ga even een paar maanden terug in de tijd, naar eerste kerstdag 2015 om precies te zijn met mijn vrouw aan het kerstdiner in een hotel. Deze keer niet zelf kokkerellen, maar onszelf lekker laten verwennen. Voordat het dessert werd uitgeserveerd, komt er een man naar me toe van een andere tafel. Een keurige, stijlvolle man die zegt mij te herkennen van de foto uit Aftersales Magazine. Ik blijk opeens een BN-er te zijn (althans in kleine kring). Hij blijkt directeur aftersales bij een automobielimporteur. We raken aan de praat en al snel stelt hij voor een afspraak te maken om eens nader kennis te maken, ook met het merk. Ondertussen had hij al bedacht dat ik over een maand of acht aan een nieuwe auto toe zou zijn. Ook wist hij dat ik nog nooit in ‘zijn’ merk had gereden en dat er wel een Jaguar ingeruild moest worden. En dat allemaal op eerste kerstdag.
Waarom ik dit vertel? Deze man staat niet alleen pal voor zijn werk, maar is er 24/7 mee bezig. Een gepassioneerde verkoper heeft immers altijd oog voor kansen en ruikt een deal al van grote afstand; kerst of geen kerst. Obsessie, gedrevenheid of passie: geef er maar een naam aan, zo lang maar duidelijk is dat deze man geen kans voorbij laat gaan om een nieuwe klant binnen te halen. Overigens heeft gedrevenheid een goede en een slechte kant. Het positieve is dat zo’n verkoper alles van het product weet en ook in staat is om die kennis goed over te dragen waardoor hij ook een zekere autoriteit uitstraalt. Een gedreven verkoper realiseert zich bij iedere hand die hij schudt, dat hij met een potentiële klant te maken kan hebben.
Creativiteit is een van de succesfactoren, lees het hier.