Nederlanders, Belgen en Ieren geven in Europa relatief gezien het minste uit aan reparatie en onderhoud (6 procent van de totale autokosten). Het duurste is de automobilist uit in Zweden, met 85 euro per maand, het goedkoopst in Turkije (28 euro). Het verschil zit ‘m vooral in de arbeidskosten.
Dat leert de Leaseplan Car Cost Index 2016, een recente studie naar de kosten van benzine- en dieselauto’s in 24 Europese landen. Nederland heeft de hoogste belasting op diesel (31 procent van de totale autokosten) en is bij benzinemodellen het één na duurste belastingland, na Noorwegen.
Met gemiddelde maandlasten van bijna zevenhonderd euro is het rijden van een dieselauto in Nederland bijna twee keer zo duur als in Hongarije (369 euro). Vooral de autobelastingen zijn in ons land het hoogst, voor benzineauto’s zitten ‘we’ in de top zes van duurste landen. Daar staat tegenover dat het maandelijkse brandstoftarief voor dieselauto’s (61 euro) behoort tot de zes goedkoopste landen, boven Duitsland en Hongarije. Het brandstoftarief voor benzine is met 107 per maand iets bovengemiddeld. Verder kampt de Nederlandse automobilist met de hoogste afschrijvingskosten (door de duurdere aanschaf).
De Car Cost Index analyseert en vergelijkt jaarlijks de totale eigendoms- en verbruikskosten van populaire auto’s in het B en C-segment in 24 Europese landen. Erik Henstra, Managing Director van Leaseplan Nederland, wijzend op het aandeel autobelastingen: “Dat kan volgens ons beter. Een automobilist wordt nu niet gestimuleerd om minder kilometers te maken, want op 87 procent van de kosten heeft hij zelf geen invloed.” Leaseplan pleit al langer voor een andere manier van belasten, waarbij het zwaartepunt verschuift van bezit naar gebruik.