Voor de dertiende maal wist Audi de 24 uren van Le Mans op zijn naam te zetten, de achtste keer met een TDI-motor. Uniek dit jaar was de Nederlandse bijdrage in de vorm van technicus Johan Versteegt uit Zwolle. Hoe ziet het wagenpark van het merk met de ringen er eigenlijk uit in ons land?
Van de bijna een kwart miljoen Audi’s die in ons land geregistreerd staan is veruit het merendeel grijs. En dan vooral een A4 of een A3, op de voet gevolgd door de zwarte exemplaren van beide types. Hoewel de meeste Audi’s in ons land hatchbacks zijn, vooral van het type A3, zijn ook de sedans en stations van het merk relatief populair. Kijkend naar de aantallen per type dan is de A4 Avant de nummer twee na de A3 hatchback, gevolgd door de vierdeurs A4.
Segmentopbouw
In de hele markt zien we al jaren een verschuiving naar de kleinere segmenten en ook Audi ontkomt daar niet aan. Al wil de A1 maar niet de grotere A3 voorbijstreven, iets wat bij andere merken wel gebeurde. Dit jaar voelt de A4 de competitie van de kleinere A3 extra nadrukkelijk, dankzij de komst van de A3 sedan. Er rijden al achthonderd van die auto’s rond.
Zakelijk?
Nu staat Audi bekend als een merk dat veel in het zakelijk verkeer is terug te vinden. Toch zijn 178.631 van de 245.271 Audi’s eigendom van een particulier. Dat imago is vooral te danken aan de nieuwregistraties en het wagenpark bevat de meeste Audi’s uit de jaren 2011, 2012 en 2013; jaren waarbij de eerste, zakelijke eigenaar de auto nog in bezit heeft.
De bouwjaren 2010, 2006 en 2005 zijn de eerstvolgende piekjaren met meer dan vijftienduizend Audi’s. Van de crisisjaren 2008 en 2009 rijden er nog evenveel rond als van het jaar ervoor.
Cijfers
Er zijn in Nederland 245.271 Audi’s, waarvan er 178.631 in particulier bezit zijn. Daarvan rijdt 63,15 procent op benzine en 35,50 procent op diesel.
Bekijk hier alle cijferoverzichten met onder meer de segmentverschuivingen, kleuraantallen en aantallen gesorteerd op leeftijd van de eigenaar.