Uit onderzoek door bureau SGS in opdracht van RecyBEM en Vaco blijkt dat de concentratie schadelijke stoffen in gemalen rubberkorrels van autobanden ruimschoots voldoen aan de Europese normen. De uitkomsten zijn eerder deze week bekend gemaakt aan de direct betrokkenen.

SGS is wereldwijd vanuit een netwerk van circa 1800 kantoren actief op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. De onderneming nam afgelopen weken in Nederland vijftig kunstgrasvelden onder de loep. Aanleiding vormde een tv-uitzending waarin Zembla berichtte dat de gezondheid van sporters in het geding zou zijn op kunstgrasvelden met rubbergranulaat.

SGS richtte zich op zowel het type rubber op het kunstgras als op de aanwezigheid van zogeheten Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s). Langdurig in contact komen met PAK’s kan leiden tot een grotere kans op kanker. In Nederland en op Europese schaal geldt een norm waarbinnen producten moeten voldoen. Aan beide blijken de door SGS bekeken velden ruimschoots te voldoen. 

Met de deze week bekendgemaakte bevindingen is het werk voor SGS echter nog niet ten einde. In totaal worden zevenhonderd velden bekeken, op verzoek van verenigingen die zich voor zo’n inspectie konden aanmelden. De totale analyse zal waarschijnlijk begin januari gereed zijn en kost de BEM volgens bestuurder Kees van Oostenrijk drie à vier ton. Dat bedrag wordt opgehoest uit de financiële reserves. Van Oostenrijk zegt blij te zijn gemeenten en sportverenigingen gerust te kunnen stellen. “Voor onszelf is de uitkomst niet zozeer een opluchting. Wij wisten al dat het goed zat.”

Los van het SGS doet ook het RIVM nog onderzoek naar de rubberkogels. De uitkomsten van die tweede studie zullen waarschijnlijk nog dit jaar bekend zijn.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties