In 2020 droeg ARN de PST-fabriek in Tiel over aan HKS Scrap Metals (HKS). Drie jaar later blikt algemeen directeur Wout Kusters van HKS terug op deze overdracht, die hij kenschetst als ‘een complex proces’.
Dat complexe zat hem met name in het feit dat het geen winstgevende fabriek was, maar ook dat de overnamepartner te maken zou krijgen met de verplichting om autoshredderresidu van shredderbedrijven aan te nemen, om te kunnen voldoen aan de verplichting om ten minste 95 procent van een auto nuttig te kunnen hergebruiken. “Omdat marktpartijen niet opstonden, had ARN de moed om zelf een fabriek te beginnen waar restmateriaal op zo’n manier kon worden verwerkt om aan die verplichting te kunnen voldoen”, legt Wout Kusters uit.
Partner
Toen de fabriek eenmaal stond en up and running was, was het, geheel in lijn met de nieuwe rol van ARN als facilitator van de autorecycling- en autobatterijrecyclingsector tijd om op zoek te gaan naar een overnamepartner. Omdat HKS een grote speler is in de markt van autoshredden en er al veel materiaal van HKS naar de PST-fabriek ging, was HKS een logische partner. “We zijn met elkaar om de tafel gaan zitten om te kijken of we tot afspraken konden komen, waar de fabriek onder voor beide partijen goede condities overgedragen kon worden. Daarnaast zagen we het als een kans om onze shredders nog beter aan te kunnen laten sluiten op de fabriek en zagen we direct mogelijkheden voor uitbreiding van verschillende stromen in de fabriek. Iets waar ARN overigens ook al mee bezig was.”
De eerste maanden na de overname, nota bene middenin de coronapandemie, ging HKS op dezelfde voet verder als ARN. “Wel keek ondertussen een deskundig team mee wat er allemaal precies gebeurde. Na een aantal maanden hebben we een paar kleine veranderingen doorgevoerd. Zo hebben we de logistiek tussen de shredderbedrijven en de PST-fabriek verbeterd, hebben we de bestaande stromen verder geoptimaliseerd en zijn we andere stromen gaan verwerken. Aan het primaire verwerkingsproces hebben we nauwelijks iets veranderd.”
Personeel
Omdat de fabriek met personeel en al overgedragen werd, is er voor de mensen die in de productie werken weinig veranderd. Wel heeft iedereen nu een HKS-contract en worden zij vertegenwoordigd door de OR. “Ze zijn echt onderdeel van de groep geworden. Je kan ook eens op een andere locatie gaan werken; een aantal mensen is al over HKS uitgewaaierd.”
De grootste winst zit hem volgens Kusters dan ook in het menselijk kapitaal. “Je koopt niet alleen een stuk grond, een contract en installaties, maar we hebben ook brede kennis op het gebied van autorecycling binnengehaald.”
Kusters vertelt dat mede door strengere wet- en regelgeving de interesse in recycling toeneemt doordat producenten zich voorbereiden op een toekomst waarin producten deels verplicht van gerecyclede grondstoffen gemaakt moeten zijn. “We worden door verschillende partijen gevraagd om hierover mee te denken hoe we dit kunnen gaan vormgeven. Het is namelijk de wens van Europa om in eigen grondstoffen te kunnen voorzien, wat zal leiden tot een verplichte inzet van recyclaat. Europees gezien was ARN haar tijd vooruit met de PST-fabriek. Wij ontvangen hier regelmatig buitenlands bezoek, die onder de indruk zijn van wat we hier doen en het thuis niet zo goed op orde hebben als wij hier.”
Uitbreiding
Met die toenemende belangstelling is uitbreiding van de fabriek op termijn noodzakelijk. Onlangs heeft HKS een stuk grond aan de noordzijde van de fabriek gekocht, waar in de nabije toekomst het bedrijf uitgebouwd kan gaan worden. “In het nieuwe deel komen installaties te staan waar we straks reststromen kunnen gaan verwerken.”
Een deel van de stromen wordt op andere locaties van HKS, in Amersfoort en Eindhoven, maar ook in België of Duitsland, verwerkt. Zo wordt er momenteel gekeken naar de verwerking van aluminium fracties. “Voor ons zijn verschillende materialen en opwerkingstechnieken interessant. Zo kunnen we de verschillende stromen die we binnen de groep hebben op verschillende locaties verwerken en er op deze manier zoveel mogelijk recyclaat uithalen. Zo halen we elke dag met elkaar alle potentie uit de fabriek die erin zit!”