Vier van de vijf auto’s die in Duitsland gereden worden door jonge bestuurders vertonen ernstige gebreken. Vooral de slechte staat van de remmen, banden en elektronica zijn een groot risico voor de verkeersveiligheid. Dat concludeert Dekra uit haar onderzoek Safety Check 2011. Maar liefst 81 procent van de jongeren bij onze Oosterburen rijdt in een gevaarlijke auto.
Dekra heeft van mei tot en met juni bijna 16.000 auto’s gecontroleerd die uiteindelijk gemiddeld 11,2 jaar oud waren en zo’n 130.000 kilometer gereden hadden.
Onderzoekers noteerden per auto gemiddeld 3,4 defecten, een waarde die de laatste vijf jaar nog nooit zo hoog was. Het grootste veiligheidsrisico ontstaat vooral door defecten aan de remmen (41 procent). Ook zijn er in 53 procent van de gevallen tekortkomingen geconstateerd aan de vering, banden en carrosserie. Verlichting en elektronica waren bij 48 procent van de auto’s niet in orde. Het ESP- of ABS-systeem functioneerde één op de acht keer niet goed niet en van de airbags bleek drie procent niet te werken. Het aandeel van de auto’s zonder ABS, airbags en ESP/ASR is gedaald tot 24 procent. Vijf jaar geleden was dat nog bijna 47 procent.
Als oorzaak voor de vele defecten geeft Dekra het gebrekkige onderhoud aan de relatief oude auto’s. Bij de onderzochte personenauto’s tot drie jaar oud vertoonde 37 procent defecten. In de categorie zeven tot negen jaar oud scoort meer dan 78 procent slecht en bij 92 procent van auto’s in de leeftijd van dertien tot vijftien jaar is de technische kwaliteit dubieus te noemen.
Wanneer het Duitse wagenpark te vergelijken is met dat in Nederland, dan ligt er voor de universele garage een hoop werk klaar. Jonge beginnende automobilisten (18-24 jaar) in ons land hebben een ruim vier keer zo groot ongevalsrisico als ervaren bestuurders (30-59 jaar). Het risico van jonge mannen is zelfs ruim zes keer zo groot. De hoofdoorzaken hiervan zijn onder meer een gebrek aan rijervaring, mentale en fysieke onvolwassenheid, beperkt vermogen om gevaren te herkennen en overschatting van de eigen vaardigheden. Welke rol het onderhoud aan de auto in Nederland speelt bij de rijveiligheid is niet bekend.
Dekra Automotive blijft in ieder geval groeien. Zo heeft het begin juli alle aandelen overgenomen van de Franse Auto Contact Holding SAS in Bordeaux.