Steeds meer buitenlandse bandengrossiers, vooral uit Duitsland, zoeken klanten in ons land. Met name in de grensstreek worden garagebedrijven benaderd met aanbiedingen. Garages die hier op ingaan moeten echter wel alert zijn of leveranciers de verwijderingsof afvalbeheersbijdrage wel betalen.

Hebben deze leveranciers die bijdrage niet betaald, dan moeten garages dat zelf doen, want dan zijn ze in principe zelf de importeur van deze banden. Als de milieubijdrage niet wordt betaald, dan plegen namelijk niet de buitenlandse grossiers, maar de garages die deze banden kopen, een economisch delict. Dit geldt ook voor de aankoop van banden via sommige webshops. Dat kan achteraf veel geld kosten.

De meeste Nederlandse webshops, maar ook enkele buitenlandse online aanbieders voldoen in overleg met BEM wel de verwijderingsbijdrage, maar lang niet iedere buitenlandse aanbieder volgt dat voorbeeld. Helaas ligt de ‘zwarte piet’ dan bij het garagebedrijf. Garagebedrijven hebben dan ook de verantwoordelijkheid om bij de leverancier te informeren (en bevestigd te krijgen) dat deze de BEM-bijdrage voldoet.

Overtreding

De Nederlandse bandenbranche heeft ruim acht jaar geleden besloten om gezamenlijk voor een beter milieu zorg te dragen via het Besluit Beheer Autobanden. In dit Besluit zijn afspraken gemaakt over een verantwoorde afvoer en verwerking van oude autobanden.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties