Zo eens in de zoveel tijd komt de discussie rond het roken weer bovendrijven. Ik doel dan niet op verhalen zoals de zwangere vrouwen die ondanks alle berichten gewoon doorroken of over de fijnstofemissies van rokers die in steden hoger zijn dan de uitstoot van het autoverkeer. Volgens de autobranche zelf, welteverstaan.
Het gaat mij om de ‘opzettelijke verslaving’ waarvan de sigaretfabrikanten met enige regelmaat beticht worden. De fabrikanten zouden willens en wetens de chemische samenstelling hebben aangepast om het verslavingseffect te maximaliseren. Ook de schadelijke effecten van het roken zelf zouden al in de prille jaren vijftig bekend zijn geweest binnen de muren van de fabrikanten.
Wacht nog even met de reacties in de trant van: u rookt zeker zelf niet? (Dat doe ik inderdaad niet, nooit gedaan ook). Ik zie namelijk parallellen ontstaan tussen die sigarettenfabrikanten in de jaren vijftig en de marketingindustrie anno nu. Wat is er aan de hand? De onbewuste effecten van marketinginstrumenten zijn inmiddels zo ver gevorderd dat de aankoopbeslissing op consumentenniveau het vrijwilligheidsstadium gaat ontstijgen. Of, misschien wel ontstegen is. Zijn het verkooptrucs of is het meer?
Een aantal verhalen in dit februari-nummer van Aftersales Magazine legt de link tussen dit soort onbewust gedrag en het inzetten ervan door de autobranche. Het varieert van de effecten die de kleur en positie van een knop op internet kunnen hebben tot aan de geraffineerde technieken die platformen zoals Amazon en Facebook inzetten. Onderzoek van RDC wijst uit in hoeverre de auto-importeurs in ons land zich met dit soort marketing bezighouden. Interessante materie, die aan de ene kant uitwijst hoe de schaalgrootte van deze partijen helpt bij het plegen van de investeringen om er technisch klaar voor te zijn.
Dat is een uitdaging voor het lokale autobedrijf, maar Facebook biedt juist nivellering: ongeacht je schaalgrootte kun je op dit platform de concurrentie op gelijkwaardig niveau aan. Het begint met het besef van de noodzaak en de mogelijkheden.
Barend Luiting, hoofdredacteur Aftersales Magazine