Nederland is een autofabrikant rijker. De startup Lightyear wil eind 2018 het prototype van de Lightyear One kunnen presenteren. Het is de eerste personenauto waarbij zonnecellen in de carrosserie verwerkt zijn.

De Lightyear One is een batterij-elektrische auto die, afhankelijk van het gekozen accupakket, een actieradius heeft van 400 of 800 kilometer. Daarbij kunnen zonnecellen de accu aanvullend opladen. De berijder wordt daarmee minder afhankelijk van de laadinfrastructuur. Dit zou een flinke impuls kunnen geven aan elektrisch rijden.

Zonnecellen

Het grote nadeel van zonnecellen was altijd dat de opbrengst van gekromde oppervlakten vaak laag waren, omdat de zon niet altijd onder een ideale hoek op het oppervlak schijnt. De Eindhovense startup Lightyear heeft zelf technologie ontwikkeld waarmee dat wel kan. Tessie Hartjes: “We integreren zonnecellen in het dak, dat afloopt naar achteren en ook in de motorkap zitten zonnecellen verwerkt. Daarmee hebben we voldoende oppervlak ter beschikking om zelfs in Nederland de hele zomer door zonder laadinfrastructuur te kunnen opladen.”

Simpel

Het principe van de Lightyear One is veel simpeler dan van een traditionele auto. Tessie Hartjes: “Ieder wiel heeft zijn eigen motor. Je hoeft dus niet meer vanuit één elektromotor de energie over te brengen. Het geeft ook veel meer vrijheid in het design. Mede hierdoor en doordat we zonnecellen konden verwerken in de carrosserie zijn we erin geslaagd om ook esthetisch een acceptabel product neer te zetten.”

Opschalen

De Lightyear One bestaat nu nog slechts op de tekentafel. De verwachting is dat een prototype eind 2018 beschikbaar is. Onlangs bracht Lightyear een bezoek aan Silicon Valley en sprak daar met potentiële partners, onder meer over productietechnologie. Tessie Hartjes: “Een auto maken is één ding, maar in serie produceren is een tweede. Het is heel Nederlands om klein te beginnen, ook omdat we een financieel gezond bedrijf willen neerzetten. In Amerika denken ze juist andersom: je moet het groot aanpakken, anders blijft het gepruts in de marge. In Amerika hebben we goede contacten gelegd met partners die ons kunnen helpen op te schalen als we eenmaal een product klaar hebben. Lightyear is feitelijk een spin-off van het Solar-team, dat al twee keer wereldkampioen is geworden in Australië. Dat gaf ons in Amerika aanzienlijk wat credibility.”

Contracten

De eerste aanbetalingen voor de Lightyear One zijn inmiddels gedaan. Het bedrijf heeft van acht klanten een aanbetaling van 19.000 euro binnen. De uiteindelijke auto moet 119.000 euro gaan kosten, exclusief btw. Voor nog vier auto’s liggen de contracten klaar en tien tot vijftien mensen hebben al te kennen gegeven serieuze interesse in de Lightyear One te hebben. Tessie Hartjes: “Eind 2017 willen we zo’n vijftig klanten hebben. In 2018 zouden we er nog eens honderd bij willen hebben. Maar eind 2018 is ook ons prototype klaar. Mogelijk neemt de interesse dan ook wat sneller toe.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties