De ministers Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, en haar collega Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ontvangen vandaag een dringend verzoek van de coalitie AFCAR om zich nadrukkelijk in te zetten voor de belangen van consumenten en ondernemers in automotive Nederland als het gaat om het delen van voertuigdata.
Op korte termijn publiceert de Europese Commissie de ontwerpregelgeving voor de Data Act. Daarin worden de uitgangspunten en algemene regels geformuleerd voor het delen van data tussen private partijen. De leden van de AFCAR-coalitie zien momenteel vergaande nadelen van het achterblijven van het delen van data in de voertuigsector en van het achterblijven van privacywaarborgen voor bestuurders van voertuigen. Zij zijn er niet gerust op dat de ervaren problemen met de komst van de Data Act worden opgelost. Andere dataregelgeving ondervangt deze actuele problemen niet.
Marga de Jager van ANWB: “Steeds meer auto’s zijn aangesloten, ofwel connected via telecommunicatie en internet. Met de data-informatie die hierbij wordt uitgewisseld wordt autorijden veiliger, comfortabeler en duurzamer. Deze trend leidt op dit moment echter ook tot vernauwing en verschraling van de markt. Garages, schadeherstelbedrijven, verzekeraars en andere serviceverleners in de automotive sector hebben geen of beperkte toegang tot autodata en worden daarmee buitenspel gezet. Hierdoor verliest de consument keuzevrijheid, verdwijnt prijs- en kwaliteitsconcurrentie en wordt innovatie beperkt. Om deze ontwikkeling te keren zijn er spelregels nodig. Die verdienen alle urgentie nu op korte termijn vrijwel alle auto’s connected zijn.”
Regie
De consument heeft nog geen regie over de eigen voertuigdata. Vrijheid voor de consument om te beslissen zorgt voor concurrentie tussen aanbieders en een automotive branche, waarin bedrijven elkaar scherp houden, ook met innovaties. Daarom bepleit de AFCAR Alliantie dat de Nederlandse overheid het initiatief neemt om zeker te stellen dat er in de Data Act een sectorspecifieke regeling komt voor het delen van voertuigdata, waarbij de typegoedkeuringsregeling met specificaties voor voertuigen Regulation (EU) 2018/858 en eventueel de sectorspecifieke Block Exemption Regulation voor motorvoertuigen Regulation (EU) 461/2010 als anker kan worden gekozen.
Daarnaast bepleit de alliantie om binnen de sectorspecifieke regeling een specificatie op te nemen van een systeem dat faciliteert dat de consument de regie behoudt bij het kiezen van partijen met wie de data geheel of gedeeltelijk gedeeld wordt. Ook moet de consument de regie hebben te bepalen wanneer het delen van data stopt en aan welke partijen de data overgedragen worden. Alleen op die manier ontstaat er in de gehele sector – van industrie tot retail – een gelijk speelveld, waarin de innovatieslagkracht van het mkb een plaats krijgt. De specificatie moet ook vastleggen waar de data worden opgeslagen, waarbij het voertuig zelf als neutrale plaats uitgangspunt moet zijn, in plaats van opties waarbij de data naar een centrale server gaan onder directe of indirecte zeggenschap van de autofabrikant.
Johan van der Hoeven, voorzitter RAI Aftermarket, onderstreept het belang van een regeling voor het omgaan met voertuigdata: “Goed dat we met alle belanghebbenden vanuit consumenten en bedrijfsleven in dit belangrijke dossier gezamenlijk optrekken. Dat geeft veel vertrouwen en draagvlak richting de politiek.”
Cor Baltus, voorzitter FIGIEFA, voegt daaraan toe: “Het is belangrijk dat ons Europese geluid ook binnen Nederland door een brede alliantie omarmd en uitgedragen wordt.”
Urgentie
De AFCAR Alliantie benadrukt dat de urgentie hoog is. De betreffende marktspelers hebben vanwege herhaaldelijk en langdurig uitstel van de aangekondigde regelgeving al marktpositie verloren door de eenzijdige data-afhankelijkheid van de autofabrikanten. Kortom: actie is nu nodig omdat de op zich noodzakelijke Data Act aangescherpt moet worden.