De verbrandingsmotor ligt onder vuur, maar het is de vraag of we hem moeten afschrijven en massaal moeten overstappen op de elektrische auto. Volgens een analyse van Erwin van den Brink in Het Financieele Dagblad wordt de auto meer bedreigd door de schaarse ruimte in stedelijke gebieden.

De elektrische auto wordt alom gepresenteerd als een innovatie en de opvolger van de auto met verbrandingsmotor. Van den Brink wijst er echter fijntjes op dat Nicola Tesla’s borstelloze inductiewisselstroommotor een uitvinding is uit 1887. De dieselmotor van Rudolf Diesel werd pas vijf jaar later uitgevonden.

Milieuwinst

Bovendien worden er om de elektriciteit op te wekken voor de batterijen van een elektrische auto evengoed fossiele brandstoffen gebruikt als door de auto met verbrandingsmotor. Het milieuprobleem van elektrische auto’s zit meer in de chemicaliën en zeldzame metalen die nodig zijn voor de productie van de batterijen, betoogt Van den Brink. Hij haalt daarbij een studie aan van de Yale University. Daarin stellen wetenschappers dat de milieuwinst van de elektrische auto nihil is, tenzij alle benodigde stroom zonder fossiele energie wordt opgewekt.

Ruimtegebrek

Nee, de auto met of zonder verbrandingsmotor wordt veel meer bedreigd door de schaarse ruimte in stedelijke gebieden. Steeds minder vaak is de auto onderdeel van de suburbane gezinsuitrusting. Voor zowel jongeren als ouderen is connectiviteit belangrijker dan mobiliteit. En dat is wel degelijk een reële bedreiging voor de autobranche.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
20 mei 2025
Xavier Chardon wordt ceo Citroën
20 mei 2025
Broekhuis neemt Jansen2Wielers Barneveld over
20 mei 2025
Euromaster ondersteunt Voedselbanken Nederland
20 mei 2025
Vijf nieuwe servicepunten KwikFit voor e-bikes
20 mei 2025
ARN: 98,8 procent van gewicht auto hergebruikt
20 mei 2025
Trumps tarieven en de aftermarket
Meest bekeken berichten
Recente reacties