3500 kilogram. Al zo lang we ons heugen is dat de limiet voor personenauto’s, het kenteken en het bijbehorende rijbewijs. Door automobiele obesitas begint die grens te knellen. Zeker als je Bentley bent. Diens SUV Bentayga kreeg een 18 centimeter langere wielbasis.
Het resultaat: de voor- en achterwielen staan liefst 3,18 meter uit elkaar en tussen de beide kentekenplaten zit 5,3 meter. Het maximaal toelaatbaar gewicht tikt 3250 kilo aan. Let wel: we hebben het hier niet eens over een elektrisch platform. Onder de kap schuilt ‘gewoon’ een V8. Vervang je die door een accupakket en elektromotoren dan slaat de weegschaal verder door. En dus trekt het merk met moeder VW aan de bel bij de Europese Commissie: de gewichten komen te dicht bij de grens voor het kenteken, rijbewijs etc. (Grappig toch hoe de geschiedenis zich herhaalt? Ettore Bugatti riep tussen de beide wereldoorlogen al dat die bekende Le Mans-racers van Bentley vrachtwagens waren.) Opvallend is dat een merk als BMW juist denkt dat de huidige limieten voor hun auto’s niet veel verder zullen oplopen.
Nick Molden van Emissions Analytics ziet het met lede ogen aan. Hij deed onderzoek (zie pagina 28) naar de emissies van een auto, afgezien van die uit de uitlaat. Dan praat je over fijnstof, afkomstig van simpel gezegd de veiligheidsdriehoek. Remmen, ophanging en banden dus. Automobiele obesitas belast die steeds verder en waar de uitlaat steeds minder emissies produceert, blijken de andere emissies een veelvoud. Molden concludeert dan ook dat elektrische auto’s niet per se schoon zijn. Het extra gewicht wreekt zich en hij schaart zich dan ook achter Colin Chapman, oprichter van Lotus. Zijn visie op auto-ontwikkeling was altijd: afvallen. Gewicht dat er niet is hoef je niet op gang te brengen en dat bespaart energie. Dus kun je met kleinere/lichtere motoren toe. Gewicht dat er niet is hoef je niet af te remmen, wat betekent dat de remmen kleiner worden. Afvallen kent alleen voordelen. Molden voegt er de emissies aan toe. De kwaliteit van het wegdek en de rijstijl leveren ook hun bijdrage. De emissie van band x ten slotte kan wezenlijk verschillen van die band y produceert. Uitlaatemissies zijn streng gereguleerd maar die niet. Molden zet er terecht zijn vraagtekens bij.