Afgelopen zomerseizoen is het aantal automobilisten dat met winterbanden is blijven rijden weer eens gedaald. Dat is positief, met name voor de rijveiligheid. Wel blijft het aandeel van 4,5 procent nog altijd te hoog. Het wisselen van winterbanden kwam vooral ten goede aan het wegdekaandeel van de all season- of vierseizoenenbanden; zomerbanden leverden aandeel in.
Dat zijn enkele opvallende conclusies uit de jongste en alweer twaalfde editie van de KwikFit Bandenmonitor.Ruim een kwart van de gemonteerde personenautobanden is inmiddels een vierseizoenenband. Vorig jaar was dit nog 23,2 procent en de verwachting is dat dit aandeel nog zal toenemen.
Winter
De consument lijkt bovendien bereid een kleine premium te betalen voor een vierseizoenenband, om zo in licht winterse omstandigheden toch iets veiliger te rijden. Bovendien adviseren autobedrijven dit bandentype wat vaker. Mochten de weersomstandigheden het komende winterseizoen minder winters zijn, dan zullen nog meer particulieren de overstap maken van winterbanden naar vierseizoenenbanden.

Het aandeel winterbanden lijkt daarmee de bodem te bereiken. Dit bandentype blijft nog altijd een zaak van de leaserijders. “In de zakelijke markt blijft men geloven in de dubbelslag zomer- en winterbanden. Dat blijkt ook uit onze interne cijfers”, stelt Arjan van der Meer, marketingdirecteur bij KwikFit. “Wat de consument betreft kan een strenge winter het beeld zomaar weer veranderen.”
Lease
Bandenfabrikanten hebben intussen de vierseizoenenband omarmd, ook al is die in de vervangingsmarkt vooral relevant voor die landen waar de winterse omstandigheden doorgaans mild zijn, of de nationale wetgeving niet per se een winterband vereist, zoals in Nederland het geval is.
Van de 89 bandenmerken die in de KwikFit bandenmonitor zijn aangetroffen, bieden 53 merken vierseizoenenbanden aan. De verschuiving richting vierseizoenenbanden gaat de laatste jaren gestaag ten koste van het wegdekaandeel van de zomerbanden, dat sinds 2017 bijna 20 procentpunt heeft ingeleverd. Dat is zo’n beetje het aandeel dat de vierseizoenenbanden hebben gewonnen.
Merken
In de top 15 over alle segmenten valt op dat naast de bekende A-merken, ook eigen merken als Viking, Tyfoon en Landsail een plek in de ranking hebben veroverd. Michelin en Continental wisselden in deze ranglijst van plek. Vredestein handhaaft zich op de derde plek, met een overigens gestegen marktaandeel, met name door die sterke positie in het vierseizoenenbandensegment. Verder bleef de ranglijst redelijk ongewijzigd ten opzichte van 2022. Opvallend is verder nog de tiende positie die Yokohama – vorig jaar nieuwkomer aan de top – in staat was vast te houden. De top vijf is goed voor bijna 60 procent (en de top 15 voor 84 procent) van het totaal aantal gemonteerde banden onder de dit jaar gecontroleerde personenauto’s.

Vredestein is wat het wegdekaandeel van de vierseizoenenbanden betreft de absolute koploper, met een aandeel 29,5 procent. Binnen de top 10 zijn net als bij de ranking van de zomerbanden de onderlinge verschillen iets groter geworden. Ondanks alle druk op de portemonnee van de consument en de budgetten bij leasemaatschappijen blijken de A-merken in de diverse segmenten het meest gemonteerd, wat deels verklaren is door hun posities bij de autofabrikanten.
Het onderzoek
De twaalfde zomermeting van het wegdekaandeel, in opdracht van KwikFit uitgevoerd door JES Marketing Onderzoek, controleerde een wagenpark van in totaal 2203 auto’s. Daarop werden in totaal 89 merken banden aangetroffen, 8 merken meer dan vorig jaar. KwikFit maakt deze wegdekanalyses sinds de start in 2012 tweemaal per jaar (in januari volgt de wintermeting). De winterbanden zijn niet naar merk uitgesplist, omdat het totale aandeel inmiddels onder 4,5 procent is gezakt en te klein is om een realistische merkenverdeling te kunnen maken. Voor de goede orde: het wegdekaandeel is iets anders dan het marktaandeel bij verkoop. Dan worden immers alleen de verkopen van dat moment meegenomen en banden gaan in het algemeen meerdere seizoenen mee.