De fabriek in het Beierse Regensburg is, volgens BMW, wereldwijd de eerste fabriek in de auto-industrie die een end-to-end gedigitaliseerd en geautomatiseerd proces gebruikt voor de inspectie, verwerking en markering van gelakte voertuigoppervlakken in de standaardproductie.

AI-gestuurde robots verwerken elk voertuig afzonderlijk om aan objectieve kwaliteitsnormen te voldoen. Dit zorgt voor stabielere operaties, kortere doorlooptijden en een constant hoog niveau van voertuigoppervlaktekwaliteit. De in de cloud opgeslagen gegevens maken ook een optimale analyse mogelijk. Dit betekent een nieuwe stap van de BMW Group naar de digitale en intelligent verbonden fabriek die BMW iFactory wordt genoemd.

Vier robots staan in de verwerkingscabine, rondom een vers geverfde carrosserie. Als op commando beginnen de robots het oppervlak van het lichaam te bewerken. Ze schuren het, brengen het polijstmiddel aan, polijsten, verwisselen de hulpstukken en verwisselen het schuurpapier. Camera’s volgen het scenario. “Wat hier uniek is, is dat de robots op elke carrosserie precies daar werken waar het nodig is – omdat de kleine vlekjes en oneffenheden die na het aanbrengen van de toplaag kunnen ontstaan en die we willen verwijderen, zich op verschillende plaatsen op elk voertuig bevinden”, legt Stefan Auflitsch uit, hoofd Production Paint Application and Finish bij BMW Group Plant Regensburg. “Robots zijn normaal gesproken geprogrammeerd om hetzelfde patroon te volgen, totdat ze opnieuw worden geprogrammeerd. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kunnen ze op een meer aangepaste manier werken. Met tot duizend voertuigen die elke werkdag het afwerkingsproces doorlopen, telt dat op tot evenzoveel unieke processen.”

Deflectometrie

Bij de Automated Surface Inspection maakt het systeem eerst gebruik van deflectometrie om afwijkende kenmerken te identificeren. Terwijl grote monitoren zwart-wit gestreepte patronen op het oppervlak van het voertuig projecteren, scannen camera’s het oppervlak en detecteren zelfs de kleinste variatie in de reflecterende lak door de verandering in het gestreepte patroon. Als een perfect getraind oog registreert de camera gebieden die afwijken van het ideaal en geeft deze gegevens rechtstreeks door aan het aangesloten computersysteem. De computer slaat de exacte positie, vorm en grootte van de afwijkingen op, maakt een digitaal 3D-beeld van de gegevens en classificeert deze op basis van objectieve criteria.

Objectief

Op deze manier worden alle voertuigoppervlakken geïnspecteerd ten behoeve van de kwaliteitsborging van de klant en zo nodig behandeld. “Het systeem weet vandaag al evenveel als onze beste medewerkers samen. We hebben de kennis van ons hele team gebruikt om het systeem af te werken. De werking van de apparatuur berust op de unieke expertise van onze medewerkers. We hebben hun ervaring verwerkt in de programmering – op basis daarvan herkent het algoritme nu en beslist het objectief welke kenmerken nabewerking nodig hebben”, legt projectmanager Daniel Poggensee uit, een structureel planner voor Surface Technology. Uit de verzamelde gegevens creëert het systeem voor elk lichaam een afzonderlijk profiel. Dat dient vervolgens als basis voor aangepaste oppervlaktebewerking. Zo ontsnapt geen enkele oneffenheid, hoe klein ook, aan de detectie.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties