De overheid wil dat het aantal verkeersslachtoffers drastisch vermindert, het liefst tot nul. Verkeersongelukken veroorzaken nu eenmaal veel menselijk leed en leiden tot hoge maatschappelijke kosten. Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) kunnen helpen dat doel te verwezenlijken en dat kan volgens een recent onderzoek leiden tot een verplichte keuring van deze rijhulpsystemen.

HAN Automotive Research deed onderzoek naar de mogelijkheid om op termijn ADAS toe te voegen aan de lijst checkpunten voor de apk-keuring. Inmiddels is het adviesrapport verschenen en kunnen de overheid, de RDW en andere belanghebbenden kennisnemen van de bevindingen.

Een eerste conclusie die de onderzoekers zelf trekken, is dat het integreren van ADAS in de apk minder makkelijk is dan op het eerste gezicht lijkt. De kosten en regelgeving die hiermee gemoeid gaan, zijn uitdagingen. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat structureel veel minder verkeersslachtoffers ook veel zal opleveren.

Regelgeving

Vanaf 2022 is voor auto’s waarvoor een Europese typegoedkeuring wordt aangevraagd, een elftal rijveiligheidssystemen verplicht. Om deze reden is er interesse om een test op te zetten om de correcte werking van deze ADAS te controleren. Vanaf 2024 zullen alle in de EU te registreren nieuwe auto’s maar liefst dertig ADAS- en geautomatiseerde rijsystemen (ADS) aan boord moeten hebben, teneinde het verkeer op de wegen veiliger te maken. Ook dan zul je er zeker van moeten zijn dat de ADAS werken. De ADAS-apk is dan een optie, waarbij de enige aanpak die van een uitgebreide kalibratie is. In de toekomst kan daarvoor wellicht een vorm van continue monitoring gebruikt worden, via de OBD en al dan niet over the air, wat nu nog niet mogelijk is.

Uitlijnen

De onderzoekers van HAN Automotive Research stellen dat OBD-testen een goed alternatief zou zijn om een ADAS-apk uit te voeren, hoewel dit een verplichte gestandaardiseerde controle van de systemen via EU- en zelfs VN-regelgeving zou vereisen. Een groot voordeel van OBD-testen zou zijn dat er geen specifieke ADAS-apparatuur voor nodig is en een controle sneller zal zijn.


Het HAN-rapport loopt met een mogelijke verplichting van een ADAS-apk op een positieve manier op de troepen vooruit


Het is ook de meest haalbare oplossing, want een ADAS-apk kost wel euro’s. Een belangrijke kostenpost zal arbeid zijn. Een gemiddelde ADAS-kalibratie zal één tot anderhalf uur duren en aan een investering in uitlijnapparatuur is sowieso niet te ontkomen. De laagste kostprijs voor één ADAS-apk bij gebruik van ADAS-kalibratie wordt geschat op 84 euro. Dit zou in de meest ideale situatie zijn als de werkplaats (op dit moment meestal een schadeherstelwerkplaats) al eigenaar is van de benodigde apparatuur en de ruimte heeft die nodig is om een ADAS-apk uit te voeren. Met een verkoopprijs rond de honderd euro zal een bedrijf break-even draaien bij ongeveer 780 ADAS-apk’s per jaar. Voor de beeldvorming: voor de huidige apk betaalt men in ons land op dit moment een bedrag variërend van 19 tot 63 euro.

Het HAN-rapport loopt met een mogelijke verplichting van een ADAS-apk op de troepen vooruit. Niemand weet welke beslissing de EU hierover zal nemen. RDW stelt dat Brussel nadenkt over specifieke regels voor ADAS, maar dat er nog niks concreet is. Het idee is in wezen een goed idee en is gezien de verkeersveiligheid iets wat de autosector, politiek, branche- en consumentenorganisaties zouden moeten omarmen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties