De bij WESP aangesloten, universele autobedrijven hebben in het afgelopen jaar per onderneming gemiddeld 904 personenautobanden verkocht. Mede doordat eind vorig jaar de winter werd gekenmerkt door lenteachtige weersomstandigheden, is de plus ten opzichte van 2018 minder groot dan medio 2019 werd verwacht.

Er was voor 2019 een aantal van 920 tot 950 te vervangen personenautobanden per universeel autobedrijf voorspeld. Dat de teller op 31 december vorig jaar op 904 stuks is blijven steken betekent overigens nog altijd een plus van 7,2 procent ten opzichte van 2018. Het gemiddelde prijsniveau is daarbij licht gestegen: van bijna 72 euro in 2018 tot naar ruim 73 euro vorig jaar.

Sturen op cijfers

Nu is het volgens WESP zo dat aangesloten autobedrijven vaak al beter presteren, en wellicht meer gemotiveerd zijn dan niet bij WESP aangesloten autobedrijven. Het sturen op cijfers, de inzichtelijke benchmark en, indien gewenst, een advies op maat, zorgen allemaal voor positieve omzeteffecten. Het is daarom aannemelijk dat het gemiddelde aantal verkochte en gemonteerde banden bij de ruim achthonderd aangesloten WESP-bedrijven hoger is dan het landelijk gemiddelde.

Dit jaar hebben onderdelendistributeurs en hun grossiers de potentiële groei van de bandenomzet op hun netvlies staan. Het is daarom te verwachten dat het aandeel van het universele autobedrijf in de bandenvervangingsmarkt verder zal stijgen. Wordt in 2020 de duizendbandengrens doorbroken? Of de huidige werkplaatscapaciteit die groeiverwachting waar gaat maken, is echter de vraag.

Europa in de min

Recentelijk heeft de ETRMA, de Europese vereniging van bandenfabrikanten, de bandenvervangingscijfers tot en met het derde kwartaal van 2019 gepubliceerd. In de eerste negen maanden werden er ruim 149,4 miljoen banden verkocht. Dat is een kleine 3 procent minder dan over dezelfde periode in 2018. Op grond van de WESP-data doet Nederland het duidelijk beter dan het Europees gemiddelde. ETRMA durft niet te speculeren over het laatste kwartaal. De winterse omstandigheden zijn binnen Europa nogal verschillend en ook is het eventuele effect van de groeiende populariteit van all season-banden moeilijk in te schatten. In ons land verkoopt dit bandentype goed, maar in andere landen – al dan niet ondersteund door regelgeving – blijft de consument de winterband prefereren. Diverse marktpartijen gaan ervan uit dat het vierde kwartaal 2019 (waarvan de cijfers pas in februari dit jaar worden gepubliceerd) niet echt geweldig was en dat de min van 3 procent zal blijven staan.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties