Volgens de cijfers van de Europese koepelorganisatie van banden- en rubberproducenten ETRMA was het eerste kwartaal een minder goede periode voor de bandenvervangingsmarkt van personen- en lichte bestelauto’s. Het tweede kwartaal trok de afzet aan, waardoor het eerste halfjaar op een plus van 2 procent uitkwam. De Nederlandse bandenretail doet het wat dat betreft een stuk beter.
Uit de WESP-cijfers blijkt dat in ons land de bandenvervangingsmarkt voor auto’s tot 3500 kilogram in het eerste kwartaal goed was voor een plus van 13,7 procent. Het eerste halfjaar liet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar een plus van 10,6 procent zien. Beide cijfers zijn een stuk beter dan die op Europese schaal. Ook de maanden juli en augustus van het derde kwartaal zet de afzettrend in ons land zich door. Tot nu toe is de plus ten opzichte van juli en augustus vorig jaar 7,2 procent.

Volumes en prijzen
De bandenafzet in ons land is een structureel sterke pijler onder de werkplaatsactiviteiten. Dit komt, zoals we al vaker hebben gezegd, onder meer door ons apk-regime waarbij de staat van de banden een afkeurpunt is. Nemen de volumes nog flink toe, de bandenprijzen lijken zich gelukkig te stabiliseren. Over de eerste acht maanden is de stijging van de gemiddelde bandenprijs bij de bij WESP aangesloten autobedrijven nog geen 2 procent geweest. In 2022-2023 waren dat fors grotere plussen, toen we te maken hadden met een opeenstapeling van factoren (grondstofprijzen, inflatie, geopolitieke spanningen). In die jaren steeg de gemiddelde bandenprijs voor de autobedrijven die hun werkplaatsdata met WESP delen met respectievelijk 12 en 8 procent.
Seizoenen
Zon, regen, sneeuw… De invloed van het jaargetijde op de bandenverkoop zijn logische en de afgelopen vijf jaar ook relatief stabiele factoren. Met name de winterbandenverkoop is logischerwijze erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Onmiskenbaar is de toegenomen positie van de all season-band. In alle kwartalen heeft die zowel tot een verschuiving bij de zomer- als winterbanden gezorgd.

Azië
Net als bij Aziatische (voornamelijk Chinese) auto’s worden ook banden uit die regio getroffen door extra importheffingen, vanwege vermeende overheidssteun. Terwijl er volgens ETRMA het eerste halfjaar door zijn leden bijna 109 miljoen banden voor personen- en lichte bestelauto’s op de vervangingsmarkt zijn gebracht (inclusief niet-leden ongeveer 155 miljoen stuks), neemt het aandeel banden uit Azië flink toe. Uit de vijf grootste landen (China, Zuid-Korea, Japan, Thailand en India) kwamen er het eerste halfjaar bijna 74 miljoen personenautobanden naar Europa. Ruim 70 procent daarvan kwam uit China en bijna 14 procent uit Zuid-Korea. Die toename heeft meerdere redenen, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding die Aziatische fabrikanten bieden de belangrijkste is.
De stijging van de kostprijs door onder andere gestegen lonen in Europa helpt de leden van ETRMA ook al niet. Daar komt bij dat voor de rest van dit jaar, en wellicht ook in 2025, autofabrikanten in Europa lagere volumes af zullen nemen, omdat zij hun productie af lijken te gaan schalen. Volkswagen is daar een belangrijk voorbeeld van.
Banden in Europa
De Europese vervangingsmarkt voor personen- en lichte bedrijfsautobanden heeft zich in het tweede kwartaal verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal. Over het eerste halfjaar gemeten staan alleen zomerbanden nog in de min. Dat komt met name door de in verhouding structureel goede verkopen van vierseizoenenbanden. Hierdoor komt op Europese schaal het eerste halfjaar van 2024 op een plus van 2 procent uit. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van de ETRMA, de Europese koepelorganisatie van banden- en rubberfabrikanten, die ruim 70 procent van de Europese afzet vertegenwoordigt. Van de vierseizoenenbanden werden er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 16 procent meer verkocht, in het tweede kwartaal zelfs 19 procent meer, wat resulteert in een plus van 17 procent over het hele eerste halfjaar. Winterbanden zitten na een halfjaar 8 procent in de plus, vooral dankzij een sterk eerste kwartaal (+26 procent). Zomerbanden zaten in het eerste kwartaal juist in een dip (-6 procent); in het tweede kwartaal was er een mager plusje van 1 procent, wat resulteert in een min van 4 procent over het eerste halfjaar van 2024. Het blijkt dus dat de vierseizoenenband structureel eerder de zomerband vervangt dan de winterband.
