Door alle commotie rondom Chinese auto’s in Europa zag de Europese Commissie zich genoodzaakt om importheffingen voor te stellen op producten van alle spelers uit de Chinese EV-waardeketen. Voor de Europese onderdelenindustrie dient zich een kans aan nu enkele Chinese automerken plannen hebben om in Europa te gaan produceren teneinde die heffingen te ontlopen.

China is sinds dit jaar de grootste auto-exporteur ter wereld. Chinese auto’s stimuleren de vraag naar onderdelen, zowel OE als voor de onafhankelijke aftermarket. Er wordt verwacht dat dit een groeispurt voor Chinese onderdelenfabrikanten betekent. Volgens een analyse van het Duitse adviesbureau Berylls zijn Bosch, Denso, ZF, Continental en Hyundai Mobis de vijf grootste toeleveranciers ter wereld. Zij worden op de hielen gezeten door de Chinese bedrijven CATL, met een zevende plaats een van ’s werelds grootste fabrikanten van EV-batterijen, Hasco (12e plaats) en Weichai Power (25e plaats).

Inhaalrace

De opkomst van Chinese onderdelenfabrikanten zal een echte inhaalslag zijn, aldus Berylls, want de Chinezen komen van ver. In hun top 50 van toeleveranciers aan de wereldwijde auto-industrie uit 2023 bevinden zich sowieso nog weinig Chinese fabrikanten, vijf stuks om precies te zijn. Frankrijk heeft vier fabrikanten in die top 50, Duitsland acht en Japan zelfs elf. “Chinese autofabrikanten en hun toeleveranciers investeren momenteel aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling en boeken een hogere omzetgroei in vergelijking met Europese en Amerikaanse toeleveranciers. In sommige gevallen zijn ze de afgelopen jaren meer dan twee keer zo snel gegroeid als hun concurrenten uit Duitsland en de VS”, stelt Alexander Brenner van de Boston Consulting Group.

Algemeen wordt verwacht dat zeker twee Chinese onderdelenfabrikanten zich binnen afzienbare tijd in de top vijf van de ranglijst van grootste toeleveranciers aan de auto-industrie zullen nestelen. Eén daarvan zal ongetwijfeld CATL zijn. Vragen die daarbij rijzen, zijn of het onderdelenspeelveld de komende vijf jaar niet alleen wereldwijd, maar juist ook in Europa een drastische, door Aziatische fabrikanten gestuurde verandering gaat doormaken, en of zich daarbij misschien een Chinese onderdelendistributeur gaat melden? Of krijgen bepaalde Europese onderdelendistributeurs een rol om dealers en/of onafhankelijke netwerken die Chinese automerken onderhouden en repareren te gaan beleveren?

Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) is ’s werelds grootste fabrikant van batterijen voor hybrides en EV’s. Heeft diverse fabrieken binnen en buiten China, ook in Europa, waaronder Hongarije en Duitsland. De groep wil verder in Europa expanderen en is met diverse partijen in gesprek over co-financiering en bijvoorbeeld R&D-afspraken. Volgens de Financial Times zou CATL o.a. in gesprek zijn met Mercedes-Benz. CATL levert, naast diverse Chinese autofabrikanten, haar batterijen nu al aan Ford en Volkswagen.

Een andere stimulans voor Chinese onderdelenmerken is dat westerse autofabrikanten steeds meer samenwerken met Chinese autofabrikanten. VW wil in China samen met XPeng een gezamenlijk SDV-platform bouwen. Audi bouwt samen met SAIC een SDV-platform. En Mercedes bouwt er de elektrische Smart met partner Geely. Ook op deze manier vinden onderdelen van Chinese leveranciers hun weg naar het westen. Brenner ziet kansen voor onderdelenfabrikanten die gelieerd zijn aan een autofabrikant. Autofabrikant BYD is bijvoorbeeld eigenaar van het snel groeiende FinDreams Powertrain. Build Your Dream en Dream Powertrains, new business voor de één, een boze droom voor de ander.

ASM | 27082024 | Bron: Berylls 2023 top 100 report

Innovatie

De Europese vereniging van onderdelenfabrikanten Clepa, ziet de Chinese onderdelenfabrikanten niet als een bedreiging. Benjamin Krieger, secretaris-generaal van Clepa, meldde in juni nog dat het handelsoverschot tussen China en Europa wat betreft onderdelen is gedaald van 7 miljard euro in 2020 naar 3 miljard euro nu. Krieger snapt dat er importheffingen zijn opgelegd, maar denkt dat die van tijdelijke aard zijn. “Willen we onze eigen marktpositie versterken, dan moeten we investeren in innovatie. De importheffingen geven ons wat extra tijd om een eigen plan te trekken, maar het is geen duurzame strategie.” Verder stelt Krieger dat de Europese onderdelenfabrikanten beter af zijn met een duidelijke concurrentiestrategie die bestaat uit een betere toegang tot de kapitaalmarkt, verlaging van de energiekosten, stabiele regelgeving en het stimuleren van technologische innovaties.

Aanbod

Er is nog een reden dat Chinese toeleveranciers snel zouden kunnen gaan schakelen als het gaat om een Europese positie in de markt. Zeker in Duitsland lijken een aantal kleine en middelgrote toeleveranciers hun onderneming, of in ieder geval hun divisie EV-onderdelen in de etalage te zetten. De EV-transitie gaat voor hen te langzaam, waardoor hun verdienmodel onder druk komt te staan. Dat is voor de onafhankelijke aftermarket geen goed nieuws. Nu al moeten autobedrijven die een EV repareren onderdelen nog te vaak uit het OE-kanaal halen. Wellicht hebben de Chinese toeleveranciers hier straks een antwoord op.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
31 maart 2025
apk
28 maart 2025
Systeem Kia waarschuwt voor naderende hulpdiensten
28 maart 2025
Vakgarage vernieuwt magazine Dichtbij
28 maart 2025
Geen gouden bergen
27 maart 2025
Voertuigen met tellerblokker naar de sloop
27 maart 2025
Zaanstreek heeft duurste wasstraten
Meest bekeken berichten
Recente reacties