Het in de kop van Friesland gevestigde Autobedrijf Feenstra is sinds 2017 een officieel Champion Service Point. “We volgen altijd de olie-adviezen op, zodat we wel minimaal acht verschillende 5W30’s op voorraad hebben. Plus nog de andere gradaties in verschillende goedkeuringen”, schetst garagist Sjoerd-Jan Feenstra.

Terwijl ik binnenstap ondergaat net een Opel Corsa openhartchirurgie. De kop ligt naast de auto, in afwachting van het vlakken, voor deze terug kan. In één oogopslag is duidelijk dat de mannen meer doen dan alleen regulier onderhoud. Het is druk, alle werkplekken zijn bezet. “Occasions zijn relatief duur en schaars, dus mensen blijven doorrijden en kiezen toch voor die reparatie in plaats van in te ruilen”, zegt Sjoerd-Jan Feenstra. “Het gebeurt regelmatig dat we een paar uurtjes moeten doorhalen om het werk klaar te krijgen.”
Een tweede oorzaak is dat het team de vierde monteur mist. “Een paar maanden terug gaf één van de jongens aan de overstap te willen maken naar een schadeherstelbedrijf. Ik had zelf al een andere monteur uit de regio op het oog om ons team mee te versterken maar nu komt hij ter vervanging in plaats van uitbreiding. Dan hebben we ook weer drie apk-keurmeesters, mezelf meegerekend.”
Zowel binnen in de werkplaats als van de buitenzijde is de Champion-uitstraling niet te missen. “We hebben jarenlang Unil als oliemerk gevoerd, eigenlijk naar volle tevredenheid. Totdat onze contactpersoon wisselde en dingen misgingen. Als alternatief gingen we Argos proberen totdat ik Champion ontdekte. Dat ligt niet op elke straathoek, ik kan me daar erg goed mee onderscheiden.”


Feenstra vindt het belangrijk om onderhoud uit te voeren volgens de fabrieksnormen en daarbij ook OEM-specificaties te respecteren. Dat heeft dus gevolgen voor de olievoorraad. Geen bulk, maar een oliekast vol met 20 liter-verpakkingen in de verschillende specificaties. “Alleen al voor een ogenschijnlijk simpele 5W30 hebben we acht smaken, allemaal met verschillende goedkeuringen. En hebben we een keer een exoot die we niet hebben, dan krijgen we de juiste met de volgende bezorging vanuit PartsPoint (voorheen Brezan).”
Het zijn niet alleen de producten en de al genoemde adviesmodule. “De snelheid waarmee we een oliecontrole door het lab kunnen laten uitvoeren is hoog, dat hebben we ook wel anders meegemaakt. Bovendien staan ze snel klaar bij vragen.”
TECH360

Via PartsPoint is Autobedrijf Feenstra ook aangesloten bij andere concepten zoals Autoservice Totaal en TECH360. “Ik vind het belangrijk dat we als team bijblijven. Zo ben ik voor EV’s en hybrides gecertificeerd. Niet alleen omdat ik ze in de werkplaats tegenkom maar ook omdat ik het persoonlijk allemaal bijzonder interessant vind.” Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij als tweede generatie al vroeg in het bedrijf van zijn vader ging werken. Bovendien staan er diverse Italiaanse raspaarden die je gerust liefhebbersauto’s kunt noemen: twee Lancia’s Delta Integrale, een Fiat 130, wat Coupé Fiats… “Eigenlijk mag ik het geen hobby noemen, daar ontbreekt op het moment alle tijd voor. Maar, inderdaad behalve de passie voor auto’s en techniek, hebben Italianen hier wel een speciale plek.”

Juist omdat de werkplaatsmix zo breed is, vormt TECH360 ook een manier om de technische informatievoorziening goed te regelen. “Ik maak de afweging of ik er zelf uitkom of dat we hulp moeten inschakelen. Een voorbeeld. We kregen een Mercedes ML met bakproblemen. Er moest een andere ECU in die vervolgens de juiste software weer moest krijgen omdat het anders niet herkend zou worden door de auto. Dat hebben de mannen van TECH360 op afstand voor ons geregeld, super. Intussen kunnen wij verder.”

Goedkoop is het niet, klinkt het al snel, maar dat is naar de dealer gaan ook niet: “Bovendien houden we nu het werk in eigen huis. Dat vind ik belangrijk. We mogen voor verschillende leasemaatschappijen werken, zoals Arval en Leaseplan, dus dan krijg je een keur aan jonge auto’s binnen. Voor een simpele service-reset heb je bij sommige merken al pass-thru nodig. Dus dat doen we zelf of via TECH360. Sommige Opels, zoals Meriva’s, vergeten de sleutelcode zodra de accu leeg is. Dan moet je zelf sleutels kunnen coderen, daarvoor wil ik geen dealer nodig hebben. Begrijp me niet verkeerd, we hebben met menig dealer prima relaties voor bijvoorbeeld de onderdelen en eventueel ook software. In de basis wil ik dat we het zelf kunnen.”
Kentekenloket
Autobedrijf Feenstra voert ook het label Kentekenloket. “Klanten kunnen altijd bij mij terecht voor schorsen of overschrijven”, klinkt het enthousiast. “Ik vind het een prachtig idee. Of iemand nu klant is of nog niet, ze kunnen bij je terecht voor kentekendiensten. Ook buiten kantooruren, als ik maar even een seintje krijg van tevoren. Zeker nu ook trekkers kentekens hebben is het aanbod alleen maar breder geworden. Voor nieuwe klanten is het een mooie eerste kennismaking met het bedrijf, voor bestaande klanten is het weer een contactmoment. Je leert klanten op een andere manier kennen en dat vind ik waardevol.”
‘Ik heb geen problemen met zelf meegebrachte onderdelen, want het gaat mij toch om de uren. Zolang klanten maar snappen dat ze dan van mij geen garantie op die onderdelen krijgen.’
Feenstra koestert, zoals gezegd, de fabrieksnormen. In principe worden er dus onderdelen gebruikt van OE-kwaliteit. “Tenzij een klant aangeeft het anders te willen, bijvoorbeeld door het beschikbare budget. Over het algemeen worden onderdelen voor moderne auto’s gewoon kostbaar. Neem koplampen met alle functies die erop zitten. Dat is kostbaar en het gaat nog wel voor een jonge auto, maar zodra ze op leeftijd komen gaat dat een probleem worden. En een slooponderdeel heeft dan vaak dezelfde of vergelijkbare problemen dus daar ligt niet altijd een antwoord. Voor alles geldt: ik moet er wel zelf achter kunnen staan, anders doe ik het liever niet. Het gebeurt ook wel dat ik wat marge weggeef om het zo toch goed te kunnen doen. Maar je maakt wel eens rare dingen mee hoor. Zoals die klant die zelf de onderdelen had geregeld maar ze niet bleken te passen. Dat is op zich niet raar, maar dat hij vervolgens wilde dat ik het retourproces maar even ging regelen? Ik dacht het niet.”