De impact van de coronacrisis op de bedrijfsvoering in de bandenbranche is voor de derde keer opnieuw afgenomen. Zorgen zijn er nog wel over het hoge ziekteverzuim als gevolg van quarantainemaatregelen. Ook vreest de branche voor een na-ijleffect van de coronacrisis op de bandenbranche.
Dat valt te concluderen uit de zeventiende VACO Coronamonitor. Branchemanager Edwin Brinksma: “Dat het weer wat drukker wordt bij de bandenbedrijven komt natuurlijk deels doordat de terugwissel naar zomerbanden weer begonnen is. Aan de andere kant zien we wel dat die wissels meer gespreid plaatsvinden. Het is natuurlijk lang koud gebleven, en veel mensen werken nog voornamelijk thuis, dus is de noodzaak om snel te wisselen er niet.”
Dat de branche lijdt onder het aantal mensen dat vanwege corona afgelopen winter niet heeft gewisseld naar winterbanden kan Edwin Brinksma niet zeggen. “Natuurlijk zijn er mensen die de wissel voorbij hebben laten gaan, maar ik heb niet de indruk dat dat hele grote aantallen zijn. Veruit de meeste mensen die winterbanden hebben, hebben ze ook wel laten monteren.”
Omzet
Het gemiddelde omzetverlies in de bandenbranche schommelt al tijden rond de 20 procent. Edwin Brinksma: “Het beroep dat bedrijven doen op steunmaatregelen is wel iets toegenomen. Met name doordat de regels voor tegemoetkoming in de vaste lasten zijn versoepeld, zien we hier een stijging. De verwachting is wel dat de kilometers die nu minder gereden worden straks toch echt moeten worden afgerekend door het bandenbedrijf. We hopen dat de steunmaatregelen ook in de toekomst beschikbaar blijven, want die zouden wel eens heel hard nodig kunnen zijn.”
Verder zijn de gevolgen van de coronacrisis ongelijk verdeeld over de bandenbranche. Edwin Brinksma: “Neem de agrarische sector. Het gewas groeit gewoon door, corona of niet, en er moet ook gewoon geoogst worden. Dus bedrijven die voornamelijk landbouwbanden doen, merken er in hun omzetcijfers weinig van. Maar heb je veel bedrijven die transport doen voor theaters of evenementen als klant, dan zul je het wel degelijk merken. Volgende maand komt de VACO met de branchemonitor en dan kunnen we beter per segment kijken wat de gevolgen van de coronacrisis voor de sector bandenservice zijn.”
Het verzuim blijft nog altijd aan de hoge kant en dat komt voornamelijk door de quarantainemaatregelen, meer dan door het verzuim vanwege ziekte.
Bandenlabel
Naast de coronacrisis vraagt ook de implementatie van het nieuwe Europese bandenlabel de aandacht van de bandenbranche. Edwin Brinksma: “We zien toch dat het bewustzijn van banden bij de consument toeneemt, ook omdat er ook voor andere zaken steeds vaker labels komen. Het bandenlabel is ook op vergelijkbare wijze vormgegeven. En al is het bandenlabel niet zaligmakend, het is wel een mooi aanknopingspunt om een verkoopgesprek te beginnen. Dat is zelfs verplicht en die kans moet je als ondernemer dan ook aangrijpen.”