Met een gemiddelde weekomzet van 13.085 euro in week 17 heeft het autobedrijf in vergelijking met de twee voorgaande weken beter gepresteerd, beter zelfs dan in de weken 15 en 16 in zowel 2019 als 2018.
Daar zit natuurlijk het effect van Pasen in verwerkt, maar het is ook een bewijs dat wie proactief zijn klanten benadert, geholpen door de partners binnen de We Support Workshops-alliantie, resultaat boekt. Zo is de aftermarket in staat om gezamenlijk de werkplaatsomzet in deze crisisperiode op peil te houden.
Afgelopen week was er een licht hogere gemiddelde factuurgrootte (+4,4 procent), die de daling van 6 procent van het aantal werkplaatsfacturen deels compenseerde. De gemiddelde werkplaatsfactuur kwam uit op 256 euro.
Dealer vs. universeel
Nu ook een aantal dealers en dealergroepen meedoen aan de WESP-analyses kan er een voorzichtige vergelijking tussen het dealer- en het universele kanaal worden gemaakt, hoewel het aantal van bijna tweehonderd dealers niet representatief is in vergelijking met de analyses van ruim achthonderd universele autobedrijven.
Was bij het universele autobedrijf de gemiddelde daling van het aantal werkplaatsfacturen 1,8 procent, bij de dealers was de daling 6,1 procent! Opvallend was dat dit in belangrijke mate kwam door een lagere bandenomzet en een relatief laag aandeel factureerbare uren. Bij de universele autobedrijven was dat precies andersom: meer banden en meer uren.
0 reacties
Het huidige wagenpark laat zien dat de auto’s van de afgelopen drie decennia waard zijn om goed onderhouden te worden omdat ze in de dagelijkse praktijk prima voldoen. Alles gunstig voor het universele autobedrijf. Zeker in deze coronatijd is er een gedwongen verschuiving naar communicatie via internet. Video conferencing blijkt in veel gevallen een goede vervanging van het bijwonen van vergaderingen in persoon. Daar zijn in normale tijden veel kilometers mee gemoeid. Veel klantencontacten lopen ook digitaal. Dat spaart ook kilometers. Wie herinnert zich nog de handelsreiziger?