Hoewel de containerprijzen inmiddels fors aan het dalen zijn, hebben factoren als energiekosten en kosten voor grondstoffen bandenfabrikanten en importeurs-distributeurs ertoe gedwongen hun prijzen het afgelopen jaar fors te verhogen. Voor bandenretailers is dat een probleem, al zien zij dat zelf nog niet altijd.
Uit WESP-cijfers blijkt dat de gemiddelde bandenprijs over heel 2022 uitkwam op 110 euro tegen 97 euro in 2021, een plus van 13,4 procent. Het nadeel van deze prijsstijgingen voor de ondernemers in de grossierssector en de bandenretail is dat zij de prijsverhogingen niet altijd integraal aan hun klanten kunnen doorberekenen. Inflatie dit jaar zal dat ongetwijfeld nog veel moeilijker maken.
Nu zijn de data uit de WESP-monitor gemiddelden en er bestaat niet zoiets als een gemiddeld autobedrijf. Ieder autobedrijf zal de hier genoemde gemiddelde cijfers vooral als een benchmark moeten zien, waar het in de meeste gevallen boven of onder zal zitten. De maand december en eigenlijk het hele laatste kwartaal laat doorgaans een gemiddeld hogere bandenprijs zien. Dat komt voornamelijk door de invloed van de verkoop van de duurdere winterbanden. Afhankelijk van de winterse omstandigheden kan dat ook in januari nog het geval zijn, al waren de retailverkopen van winterbanden vorig jaar wat minder goed. Het lenteachtige winterweer was daar debet aan, plus het groeiende aandeel van all season-banden. Een andere factor die de gemiddelde bandenprijs opstuwt, is de veranderende maatvoering – groter en breder – van de afgelopen jaren, mede ingegeven door het toegenomen aandeel SUV’s op de weg.
Prijs
Behalve de beperking dat hogere prijzen omwille van de concurrentiepositie niet altijd volledig aan de klant kunnen worden doorberekend, is het ook nog eens oppassen geblazen, omdat uit WESP-data blijkt dat de aantallen teruglopen, met minder klanten als gevolg. Terwijl in 2020 het totaal aantal verkochte personenautobanden per autobedrijf bij de ruim 1100 bij WESP aangesloten autobedrijven gemiddeld uitkwam op 768 stuks was dat aantal vorig jaar gedaald naar 750 stuks, een min van 2,4 procent. Dat bandenretailers nog niet in de alarmstand gaan, komt vooral doordat de omzet in euro’s toenam: gemiddeld per autobedrijf op jaarbasis 82.500 euro tegen 74.496 euro in 2021. Dat verbloemde de hiervoor genoemde teruggang in aantallen.
Klant
Natuurlijk is geldomzet belangrijk, maar het gaat ook om het aantal klanten en de marge uiteraard. Nu staat de distributiekolom wat marges betreft het meest onder druk. De retail heeft daar net iets minder last van, maar is er niet immuun voor, want een deel van de werkplaatsklanten heeft momenteel een beperkter budget of anticipeert op de onzekerheid door de hand op de knip te houden. Als je die klanten niet wil verliezen, zul je als autobedrijf en/of bandenspecialist je aanbod moeten aanpassen en de klant een interessanter voorstel moeten kunnen doen.
Wat 2023 gaat worden, is niet echt voorspelbaar. Natuurlijk zal veel afhangen van de consument. Als die het advies krijgt zijn banden te vervangen – bijvoorbeeld bij de apk – dan is de vraag of hij/zij dat opvolgt wanneer het huishoudbudget krap blijft. Aan uitdagingen geen gebrek in bandenland.