De bandenwereld lijkt wel continu in beweging. Oplopende prijzen van grondstoffen en transport raken deze markt, maar ook is er de opkomst van vierseizoenenbanden. Bovendien zijn systemen rond ADAS en uitlijnen kostbaar maar steeds vaker nodig. Aftersales Magazine polst bij de lezers hoe zij in de wedstrijd staan.

Zoals elke enquête beginnen we de vragenlijst altijd even met te informeren naar de bedrijfsactiviteiten. Bijna de helft betreft universele bedrijven en dan tellen we vijf procent aan merkspecialisten nog niet mee. De fastfitters en bandenspecialisten zijn goed voor zestien procent.


Dik tachtig procent van de respondenten geeft aan niet te hebben geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. De plannen voor de rest van het jaar zijn niet veel beter.


In dat kader vroegen we ook even naar het aantal jaarlijks uitgevoerde apk’s. Omdat ook dealergroepen reageerden, halen we de pieken er even uit. Gemiddeld gesproken voeren de respondenten dan 750 apk’s op jaarbasis uit. 

In de zoektocht naar kengetallen onder onze respondenten (n=172) vroegen we ook naar het aantal jaarlijks verkochte banden. Ook hier zou door enkele extremen het gemiddelde nogal vertekend worden. Negeren we die even, dan daalt het gemiddelde tot het realistische 1100 stuks. 

Bandenlabel 2.0

Het vernieuwde bandenlabel dat nu in gebruik is en waarover ook elders in dit nummer herhaaldelijk wordt gesproken maakt amper indruk bij onze respondenten. ‘Niet echt mee bezig’, ‘nog geen mening’, ‘weinig ervaring mee’, het zijn geen termen die getuigen van hoge prioriteit zullen we maar zeggen. Ook bij klanten niet, constateren de reagerende vakgenoten. Het beoogde effect van concurrentie onderling via de labelwaarden is er niet bij want de consument beslist amper op basis van die labelwaarden, zo blijkt al jaren. Een enkeling vindt het nieuwe label wel een vooruitgang ten opzichte van de vorige omdat het wat meer duidelijkheid geeft.

Zomer/winter

Uiteraard is de winterband een onderwerp geweest in onze vragenlijst. Wel negen van de tien geeft aan deze in het eigen bedrijf op te slaan. Opvallend hoog, bovendien geven ze aan hier content mee te zijn en er geen wijzigingen in te zullen aanbrengen. Als die al komen dan is het eerder het terugschroeven van de opslagcapaciteit. De winterband zit in de hoek waar de klappen vallen als het gaat om marktaandeel. Hoewel een aantal deelnemers aan de enquête aangeeft geen allseasons te hebben verkocht, zegt het merendeel dat het aandeel relatief hard groeit. Vooral ten koste van winterbanden, maar ook de zomerband verliest er onvermijdelijk door. Dat de winterband harder daalt komt omdat er ook klanten zijn die geen winterbanden meer nemen maar de zomerband wel trouw blijven.


Uit de reacties blijkt dat het wel duidelijker wordt gevonden, het nieuwe label. Alleen geen klant is er mee bezig en dus gelooft de branche op de werkvloer het wel.


Investeringen

Dik tachtig procent van de respondenten geeft aan niet te hebben geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Als dat wel gebeurde is het divers, van bandenmontage-apparatuur tot uitlijnapparatuur. We vroegen ook naar de investeringsplannen voor de rest van het jaar. Dan blijft nee het meestvoorkomende antwoord, soms zelfs in combinatie met de opmerking dat het budget dit niet toelaat. Uitlijnapparatuur en de spullen voor ADAS-kalibratie staan bij de rest hoog op de verlanglijst. Al wordt er wel geklaagd dat de ‘terugverdientijd voor uitlijnapparatuur niet realistisch’ gevonden wordt om een daadwerkelijke investering aan te gaan. Wat betreft ADAS wordt het marktaandeel van dergelijke systemen te klein geacht om de investering te kunnen dragen. 

Langere levensduur

Bandenfabrikanten zeggen momenteel banden in ontwikkeling te hebben die wel 30 procent langer meegaan (gemiddeld kilometrage). We vroegen de lezers in de enquête: Wat is uw mening over deze ontwikkeling? De reacties varieerden van flauwe commentaren over het slijtagebeeld van bepaalde merken tot aan het voorspelbare ‘slecht voor de handel’. Het merendeel reageerde cynisch: het zal wel, eerst zien… 

Gelukkig was er ook nuance, er is immers naast het kilometrage nog een factor in de vorm van leeftijd. Er wordt dan ook gehint op het vervangen van banden omwille van de leeftijd. Ook de invloed van uitlijning en bandenspanning wordt aangehaald als bepalende factor voor de mogelijke levensduur van een band. Ten slotte wordt er in de reacties ook gewezen op de elektrische auto’s die relatief hoge bandenslijtagecijfers produceren.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties