De overname van Opel door PSA is al weer twee jaar geleden en de effecten worden steeds zichtbaarder in de markt. Distrigo, het onderdeleninitiatief van PSA, bereidt zich in ons land voor op de toevoeging van de Opeldelen. Een logistieke transformatie is daarom aanstaande.

Als het nieuwe jaar aanbreekt en Distrigo de verkoop- en distributierechten voor de Opel-delen heeft moet er een organisatie staan die klaar is. Dat vergt meer dan alleen de voorraden aanleggen en de betreffende ICT-systemen koppelen. De komende maanden groeit de organisatie van bijna 190 mensen naar een totaal van 285. Dat betekent dat de helft van het bestaande bedrijf er in korte tijd moet bijkomen. “Het merendeel betreft magazijnpersoneel en chauffeurs, die we tijdig zullen invullen met onze partner Gefco. We zoeken ook tweemaal een dozijn mensen in de commerciële binnen- en buitendienst”, legt Distrigo-directeur Martin Kaspers uit.

Om de kandidaten te vinden kiest Kaspers ervoor twee evenementen te organiseren. Ze zijn op die dagen welkom in het distributiecentrum in Waalwijk voor een wederzijdse kennismaking. “Met een beetje geluk klikt het van beide kanten en kunnen de mensen direct starten.” Om de commerciële buitendienst te versterken heeft Kaspers de hulp ingeschakeld van werving- en selectiebureau Automan, waar hij de afgelopen jaren al uitstekende resultaten mee wist te boeken. “Het traditionele proces van werving en selectie is best tijdrovend en die tijd hebben we nu niet”, zegt Kaspers. “Het gaat mij minder om de kille data zoals die op een c.v. is terug te vinden. Geïnteresseerden krijgen de kans kennis te komen maken met de organisatie en de mensen. We weten snel genoeg of ze in de organisatie zullen passen.”

Automan-light

Voor Michiel Pas, eigenaar van Automan, was die aanpak wel even wennen. “Als ik een match tussen een kandidaat en een bedrijf vind dan wil ik daar dubbel en dwars achter kunnen staan. Bedrijven weten dat ze een soort ‘gegarandeerde Automan-kwaliteit’ kunnen verwachten. Dat betekent dat ik mensen moet kunnen screenen door uitvoerige interviews en ons eigen Automan E-assessment zodat ik weet dat de combinatie gaat werken. Nu doen we maar een deel van dat proces, de rest doet Distrigo zelf. Het resultaat is een soort Automan- light, zou je kunnen zeggen.”

Een aantal van de elementen in het proces blijft echter hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan het voor recruiters onmisbaar geworden Linkedin en de varianten daarop, maar ook aan het klassieke persoonlijke netwerk. “Martin heeft van Distrigo in ons land een bedrijf gemaakt met een heel specifieke bedrijfscultuur: een vrij platte organisatie met korte lijnen en een hoge gedrevenheid. Daar past een innovatieve aanpak bij”, aldus Pas.

Die organisatie telt momenteel een buitendienst van 22 mensen die de onderdelen vertegenwoordigen van de merken uit de PSA Groupe: Peugeot, Citroën, DS en Eurorepar. Bovendien is dit sinds kort uitgebreid met een brede selectie van de bekende onderdelenfabrikanten, waarmee Distrigo zich op het klassieke speelveld van de grossiers wil begeven. De klantenkring bestaat grotendeels uit de erkende reparateurs van die merken en schadeherstelbedrijven. Universele autobedrijven weten inmiddels, ‘in groten getale’ aldus Kaspers, de weg echter ook te vinden en dat zijn niet alleen de leden van de PSAformule Eurorepar Car Service.

Drie locaties

De voorraden liggen verspreid over drie locaties. Naast het al genoemde Waalwijk zijn dat Zaandam en Hoogeveen. Om Opel in de bestaande logistieke infrastructuur te krijgen moest er het nodige gebeuren, legt Kaspers uit. “Zaandam kon niet verder uitbreiden in capaciteit, Hoogeveen wel. Daar is 1350 m2 bijgekomen, in Waalwijk 850 m2. Dan ben je er echter niet, want we verwachten een omzetgroei van zo’n 65 procent dankzij Opel.”

Om de gewenste extra stap te kunnen maken is gekeken naar de onderdelen zelf. “In Waalwijk gaan we de schadegerelateerde delen concentreren. Dat betekent dat met name in Zaandam ruimte gecreëerd kan worden die anders niet mogelijk zou zijn. Omdat schadedelen, zoals carrosseriedelen, veel ruimte vragen kunnen we nu veel meer artikelnummers herbergen op dezelfde oppervlakte.”

Voor de leveringen zijn de gevolgen verwaarloosbaar, verwacht Kaspers. “De typische schadedelen worden doorgaans ruim van tevoren besteld. Vanuit Waalwijk kunnen we bovendien het hele land voldoende bedienen. Dagelijks rijden we met vijftien bakwagens de specifieke routes voor schadedelen. De rest van de onderdelen moet je meermalen per dag (3x in geval van Distrigo, red.) kunnen uitleveren en dan moet je dichter bij je klanten zitten. Met de drie genoemde magazijnen hebben we ook dat voor elkaar. Op de dag zelf profiteren schadebedrijven daar dus eveneens van.

Dit is een artikel uit nummer 8 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 30 augustus is verschenen.

Martin Kaspers is een van de sprekers op het Nationaal Schadecongres, op 10 september.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties