fbpx
bekeken: 1901 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Ondernemersvertrouwen autobranche keldert

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 28 augustus 2019, 11:16

Leestijd: < 1 minuut

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche bevindt zich momenteel op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar, meldt het CBS. De autobranche was begin derde kwartaal de enige bedrijfssector waar het vertrouwen van ondernemers negatief was.

Er is sprake van drie kwartalen op rij met een dalend ondernemersvertrouwen. Was er al een duidelijke min aan het begin van het tweede kwartaal (-5,3), een kwartaal later is het vertrouwen weggezakt naar -12,7. Ondernemers tonen zich vooral bezorgd om hun omzet. Per saldo verwacht bijna een kwart in het komende kwartaal een daling. Een minderheid van 6,1 procent denkt dat de omzet zal stijgen, een kwartaal eerder was dat nog 17,3 procent.

Stagnering

De omzet van de sector was in het tweede kwartaal van 2019 nauwelijks groter dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,1 procent). De voorgaande kwartalen lagen de omzetten bij een dergelijke vergelijking nog duidelijk hoger. Van alle deelsectoren in de auto- en motorbranche behaalden de gespecialiseerde reparatiebedrijven de grootste omzettoename (4,8 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018.
De auto-importeurs zetten in het tweede kwartaal 6,4 procent minder om vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de omzet van de handel in auto-onderdelen was kleiner(-1,7 procent). Het grootste negatieve verschil deed zich voor in de motorbranche, met 12,1 procent minder omzet. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde in het tweede kwartaal met 5 procent.

Vacatures

In het tweede kwartaal stonden in de auto- en motorbranche 4600 vacatures open. Dat is iets minder dan in het eerste kwartaal, toen er nog 4800 vacatures waren. Ook daalde het aantal ondernemers in de autobranche dat last heeft van een personeelstekort: van 22,3 procent begin tweede kwartaal naar 21,4 procent begin derde kwartaal. Het aantal faillissementen nam af, van 29 in het eerste kwartaal naar 24 in het tweede kwartaal. In totaal gingen in het tweede kwartaal in Nederland 946 bedrijven failliet, 16 meer dan in het eerste kwartaal.

Tags: , , , ,

Automotive Academy stapt in…Tips Spies Hecker op You Tube
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties