fbpx
bekeken: 2141 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,62)

RAI-voorzitter bepleit betalen naar gebruik

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 14 juni 2016, 10:34

Leestijd: < 1 minuut

Steven van Eijck, algemeen voorzitter RAI Vereniging, roept een volgend kabinet op om een begin te maken met betalen naar gebruik van het voertuig. Volgens Van Eijck sluit smart pricing beter aan bij de integrale, over veel schijven lopende mobiliteitsbehoefte van reizigers.

In huisorgaan GO!Mobility stelt Van Eijck dat niet langer het vervoermiddel, maar de reiziger centraal moet staan. Om die comfortabel en snel van A naar B te laten reizen, zijn diverse componenten van belang: slimmer bebouwen, slimmer benutten en slimmer beprijzen. Betalen naar voertuiggebruik in plaats van voertuigbezit is “een prima sturingsinstrument om de files terug te dringen, het milieu te ontlasten en de economie aan te jagen.”

De algemeen voorzitter vindt het van cruciaal belang om de kosten van de automobiliteit te herijken. “Want op dit moment financiert autorijdend Nederland, naast de volledige infrastructuur (incl. het spoor), nog ongeveer drie complete departementen, via MRB, BPM, brandstofaccijnzen, parkeerbelastingen en ga zo maar door.” Op termijn moeten de autobelastingen “gewoon omlaag.”

Ook breekt Van Eijck een lans voor een lagere heffing voor emissievrije voertuigen en het belonen van mensen die buiten de spits rijden. Dat is volgens hem goed voor het milieu, de doorstroming en de economie. Smart pricing vergt geen hoge extra investeringen in infra, betoogt Van Eijck. Via ICT zijn alle verkeersstromen eenvoudig te volgen.

Tags: , ,

Nieuwe autodealer is geen…Peter Kuijpers in leiding CSW…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties