fbpx
bekeken: 1270 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Rechter: software updates diesel verplicht

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 17 augustus 2018, 14:56

Leestijd: < 1 minuut

Een Duitse rechter heeft bepaald dat eigenaren van dieselvoertuigen met een gemanipuleerd motormanagement verplicht zijn om software-updates te laten uitvoeren die het Kraftfahrt-Bundesamt (de Duitse RDW) heeft voorgeschreven.

Twee eigenaren die om uiteenlopende redenen de aanpassing hadden geweigerd zijn vandaag door de uitspraak in het ongelijk gesteld.

Aanleiding voor de zaak waren recente maatregelen van overheden in de regio’s Keulen en Düsseldorf. In het ene geval onttrokken zij een auto aan het verkeer, in het andere werd gedreigd met een geldboete. De eigenaren hadden een kort geding aangespannen tegen de updateverplichting. Een van hen had beargumenteerd dat zijn individuele slechts minimaal bijdroeg aan de totale uitstoot van stikstofdioxide. Ingrijpen in het motormanagement zou daarom niet nodig zijn.

Vervolg

In die redenering ging het Oberverwaltungsgericht in de deelstaat Nordrhein-Westfalen niet mee. De precieze redenen moeten nog blijken. De beslissing op basis van snelrecht krijgt een vervolg, waarin justitie dieper naar de wederzijdse argumenten kijkt. Maar vooralsnog ligt er de uitspraak dat updates geen keus maar een must zijn. Er lopen in Duitsland meer van dergelijke zaken naar aanleiding van het dieselschandaal, maar de uitspraak van vandaag was de eerste.

Tags: , , ,

Green Deal Autodelen krijgt…Formule E-winnaar Nio wil…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties