ACEA: 32% minder registraties t/m augustus

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn de registraties van nieuwe personenwagens in de EU gedaald met 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van fabrikantenkoepel ACEA.

In totaal werden van januari t/m augustus in de EU 6.123.852 nieuwe personenwagens geregistreerd, bijna 2,9 miljoen minder (-32%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de grootste markten incasseerde Spanje de grootste tik (?40.6%), gevolgd door Italië (?38,9%), Frankrijk (?32%) en Duitsland (?28,8%). Nederland noteerde over de eerste acht maanden een verkoopafname van 25,2% (van 293.043 naar 219.129). In augustus was er een min van 21,5% (van 33.724 naar 26.461 voertuigen).

Zwarte cijfers

Schrale troost is dat Europa-breed de meest recente verkoopmaanden minder negatief scoorden dan het jaargemiddelde: -5,7% in juli en -18,9% in augustus. Zeven van de 27 lidstaten rapporteerden over juli zelfs een gegroeide afzet in vergelijking met juli 2019. Ook buiten de EU werd die zomermaand merkbaar geplust: Verenigd Koninkrijk (+11,3%), IJsland (+44,5%) en Noorwegen (+6,5%). In augustus daarentegen eindigde alleen Cyprus zwarte cijfers. In augustus presteerde van de vier grootste EU-markten Italië het best, met een lichte terugval van 0,4%. De sterkste afnames ten opzichte van augustus 2019 incasseerden Duitsland (?20%) en Frankrijk (?19,8%).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *